Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

OIE za početnike

Želim izgraditi (malu) elektranu na obnovljive izvore. Kako da krenem? #3 E-mail
Autor Diana Međimorec   
Utorak, 12 Listopad 2010 13:01

Zaključili ste da želite biti energetski neovisni? Imate viška novaca, pa ih želite pametno investirati? Ili samo želite živjeti „zelenim“ stilom života? Sve su to legitimni razlozi da poželite izgraditi elektranu na obnovljive izvore energije. Pripremite se, početni entuzijazam će vam brzo splasnuti kad se susretnete s procedurom koju trebate proći da biste tako nešto i realizirali. Iz tog razloga, obnovljivi.com objavljuje seriju tekstova da vas upozna s najvažnijim koracima koje trebate proći da biste ostvarili svoj naum.

Treći korak – Prijava projekta u Registar

Nakon što ste detaljno proučili sve propise, vjerojatno vam je i samima jasno da je prvi korak prema službenim institucijama prijava projekta u Registar obnovljivih izvora energije i kogeneracije. Registar je u nadležnosti  Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, a dostupan je i online na  http://www.mingorp.hr/UserDocsImages/Tablica_OIEK.xls.

Dokumenti potrebni za prijavu u Registar navedeni su dolje uz kratak komentar i uputu gdje se ishode pojedini dokumenti. Za prijavu su vam dakle potrebni sljedeći dokumenti:

 • zahtjev za izdavanje prethodnog energetskog odobrenja
 • izvadak iz katastarskog plana za katastarsku česticu na koju se postavlja ili gradi uređaj za ispitivanje potencijala obnovljivih izvora energije i/ili planira izgradnja postrojenja.
  • Izvadak iz katastra i posjedovni list možete dobiti u lokalnom katastarskom uredu, a vlasnički list (ZK uložak) na lokalnom općinskom sudu. Oboje se naplaćuje. Neslužbene izvatke možete pronaći i na internetu na www.katastar.hr.
 • izvadak iz sudskog registra, odnosno za fizičku osobu izvadak iz obrtnog registra u Republici Hrvatskoj ili potvrdu o prebivalištu u Republici Hrvatskoj.
  • Izvadak iz sudskog registra za svoje poduzeće možete izvaditi kod svakog javnog bilježnika. Izvadak se naplaćuje.
 • potvrda porezne uprave o plaćanju svih dospjelih poreznih obveza i obveza za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i druga javna davanja.
 • ovjerovljena izjava o nekažnjavanju pravne osobe i fizičke osobe u svezi sa sudjelovanjem u kriminalnoj organizaciji, korupciji, prijevari ili pranju novca, koju daje fizička osoba za sebe i/ili kao odgovorna osoba podnositelja zahtjeva.
  • Nakon što sročite kratak tekst koji govori da niste kažnjavani, potpišete ga i odnesete na ovjeru javnom bilježniku.
 • preliminarna analiza opravdanosti izgradnje postrojenja i priključka na elektroenergetsku mrežu s tehno-ekonomskim podacima i podacima prostornog uređenja.
  • Ovaj dio obično je najzahtjevniji i predaje se u obliku studije koju izrađuje neka renomirana institucija. Ipak, za male projekte možete i sami napraviti navedenu analizu za što su vam potrebni podaci koje ste marljivo skupili unutar Koraka 1. Podatke o priključku možete saznati od HEP-Operatora distribucijskog sustava d.o.o. koji ima i predložak zahtjeva za izdavanje navedenih podataka baš za potrebe prijave projekta. Adrese lokalnih distribucija možete pronaći ovdje: http://www.hep.hr/ods/dp/default.aspx. Nakon što ste dobili i te podatke, sistematizirajte sve podatke koje imate u jedinstveni dokument iz kojeg je jasno vidljivo što želite izgraditi, gdje i kako, uz okvirnu ekonomsku računicu. Pritom ne zaboravite u ekonomskoj računici da za svoj objekt dobivate poticajnu tarifu (http://www.hrote.hr/hrote/obnovljivi/poticaj.aspx).

 

Dodatne uvjete za male hidroelektrane, geotermalne elektrane i vjetroelektrane navodimo na idućoj stranici.Index članka
Želim izgraditi (malu) elektranu na obnovljive izvore. Kako da krenem? #3
Dodatni uvjeti za mHE, GEO i VE
Sve stranice
 
Komentari (1)
OIE
1Utorak, 30 Listopad 2012 08:35
ĐULIJANA GAMBAR
Poštovani,
Molim Vas da li je potrebna sva naprijed navedena dokumentacija za malu elektranu, mislim ako ja želim za svoju obiteljsku kuću to napravit.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?