Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

Knjiga „Solarni sustavi“ dr.sc.Ljubomira Majdandžića E-mail
Autor Diana Međimorec   
Srijeda, 01 Prosinac 2010 15:41

Sredinom ove godine dr.sc. Ljubomir Majdandžić objavio je knjigu „Solarni sustavi – Teorijske osnove, projektiranje, ugradnja i primjeri izvedenih projekata“ u suradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Osijeku.

Majdandžić - Solarni sustaviKnjiga se može smatrati svojevrsnim udžbenikom za korištenje solarne energije, jer daje detaljan pregled svih mogućih vidova korištenja energije Sunca. Na oko osam stotina stranica obrađene su teme energije Sunčevog zračenja, pasivno korištenje Sunčevom energijom, solarni toplinski kolektori, ispitivanje kolektora, solarni spremnici topline, solarni toplinski sustavi, solarno hlađenje, solarne termoelektrane, solarni fotonaponski sustavi, energetski neovisne građevine, te zakoni, poticaji i promidžba solarnih sustava. U svakom su poglavlju dani i primjeri zadataka kako se mogu izračunati pojedini parametri o kojima se govori u pojedinim poglavljima. Knjiga donosi i zanimljive dodatke, kao što su podaci o Sunčevom zračenju za nekoliko hrvatskih gradova, ali i simulacije rada solarnog sustava za pripremu potrošne tople vode za nekoliko gradova u Hrvatskoj.

Knjiga će biti zanimljiva svim stručnjacima koji se bave solarnom energijom, profesionalcima iz industrije, akademske zajednice ili stručnih udruga, kao i studentima ili naprednijim školarcima koji se tek upoznaju sa solarnom energijom. Opsežnost i obuhvatnost ove knjige čini ju zapravo iznimno kvalitetnim, pravim udžbenikom solarne energije na hrvatskom jeziku, koji će pridonijeti boljem shvaćanju solarne energije i njezinih nebrojenih mogućnosti, ali i boljem obrazovanju nadolazećih generacija.

Izdavač knjige je Graphis Zagreb (http://www.graphis.hr/knjige.php?kateg=1),a knjiga se može nabaviti i u nekim skriptarnicama fakulteta ili kontaktiranjem Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju (http://www.hsuse.hr/).

Tags:     knjiga      solarni sustavi      fotonaponski sustavi      Majdandžić      HSUSE
Vezane vijesti
 
Komentari (8)
Potrebna pomoc za pocetak projekta
8Nedjelja, 15 Travanj 2012 17:37
Milan Kljajic
Postovanje, jako sam zainteresiran za otvaranje i pocetak projekta proizvodnje struje iz solarnih panela, ali treba mi nekiko strucnih savjeta! Npr koliko panela, koja jacina, koliko sve kostai kako doci do svih ti informacija. Ja sam inace iz ravne Slavonije pa i neznam kako bi to radilo kod nas. Nadam se da cete mi moci pomoci. Unaprijed vam zahvaljujem, S postovanjem Milan
Odgovor: Difuzno svjetlo
7Srijeda, 19 Siječanj 2011 20:48
E J
Poštovani g. Brlečiću,

kada budete imali dodatnih saznanja o tim fotonaponskim panelima i kada smatrate da je pogodan trenutak za to javite nam se na mail da napišemo priču o tome.

Pozdrav,
Edo
Difuzno svjetlo
6Srijeda, 19 Siječanj 2011 13:18
Boris Brlečić
Poštovana !

Hvala Vam na savjetu, trenutno pregovaram sa izraelskom tvrtkom koja proizvodi solarne fotonaponske panele. Cijena bi trebala biti svega 40% od sadašnjih panela, s time da nije potrebno ulaganje u sustav pozicioniranja prema kretanju sunca Istok - Zapad i deklinaciji sunca. Pregovori su u tijeku i nadam se da će najkasnije do idućeg ljeta proizvod stići na naše tržište.

Još jednom zahvaljujem,

Sa poštovanjem,

Boris Brlečić
Odgovor g. Brlečiću
5Utorak, 04 Siječanj 2011 10:28
Diana Međimorec
Poštovani, predložila bih vam da se javite u Hrvatsku stručnu udrugu za Sunčevu energiju, mislim da će vas oni znati uputiti dalje. Od proizvođača solarnih panela kojih se trenutno mogu sjetiti u Hrvatskoj rade Solvis (Varaždin) i Solaris (Novigrad) i mislim da oni proizvode monokristalne panele. Doduše, za difuzno svjetlo bi vam možda bio bolji noviji tip panela, tzv. thin-film paneli, koje možda imaju neki distributeri u RH. U svakom slučaju, toplo preporučam da se obratite u HSUSE (www.hsuse.hr), oni će vam puno više znati. D.
difuzno svjetlo
4Petak, 24 Prosinac 2010 06:12
Boris Brlečić
Pokušavam naći proizvođača koji će u isto vrijeme napraviti i fesibility study sa troškovnikom za postavljanje ploča koje iskorištavaju difuzno svjetlo. Budući da sam iz Koprivnice, to znači postavljanje ploča pod 12 stupnjeva prema jugu, bez pomicanja istok zapad, dakle manja onvesticija ( vjerojatno i manja iskoristivost ), ali zato i trebam proizvođače i parametre. Krov je 160 metara kvadratnih.
upute
3Nedjelja, 12 Prosinac 2010 16:02
Diana Međimorec
Hvala na pitanju. Možda bi vam mogli pomoći naši tekstovi "Želim izgraditi (malu) elektranu na obnovljive izvore. Kako da krenem? #1-4" (link: http://www.obnovljivi.com/obnovljivi-izvori-energije-za-pocetnike). Procedura je sve samo ne jednostavna, ali naziru se neka poboljšanja tako da nemojte odustati. Sretno i javite nam kako napredujete!
odgovor
2Nedjelja, 12 Prosinac 2010 15:03
E J
Naravno da ima - iako je odgovor jako dugačak i traži truda i živaca, no trenutno u svim zemljama regije postoji zakonski okvir za obnovljive. Nije baš dobar, ali barem postoji.
PROJEKT IZRADE FV ĆELIJA
1Subota, 11 Prosinac 2010 15:14
FAHRO HANDANOVIĆ
RADUJE ME OVA KNJIGA,ALI MOJI INTERESI
SU POSTAVLJANJE PROIZVODNJE.KAO VOĐA INVESTICIJE UVIJEK JE PROBLEM BIROKRACIJA. NA TA PITANJA IMA ILI NEMA ODGOVORA?

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?