Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Obama potiče obnovljive izvore energije E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 26 Siječanj 2012 11:06

Predsjednik S.A.D.-a u svojem je zadnjem govoru (State of The Union 2012) istaknuo važnost obnovljivih izvora energije za državu, stavivši poseban naglasak na poboljšanje proizvodnje, konkurentnosti i inovacija.

Poticanje obnovljivih izvoraAmerika bi morala težiti budućnosti u kojoj će sama kontrolirati vlastitu energetiku, a sigurnost i prosperitet ne bi smijeli biti blisko vezani za nestabilne dijelove svijeta, izjavio je Obama; koji smatra kako je upravo sada idealno vrijeme za poticanje proizvodnje i konkurentnosti.

Povećanje konkurentnosti zapravo se odnosi na sve veću konkurentnost Kine koja zauzima sve veći dio na amaričkom tržištu. Upravo zbog toga Obama želi potaknuti američku proizvodnju, povećati radna mjesta u ovom sektoru, te samim time i povećati američku konkurentnost. Naglasio je i kako bi kongres trebao osigurati da niti jedna strana kompanija nema prednost nad američkom proizvodnjom kada je riječ o pristupu financiranju.

Iako je veliki naglasak stavio na daljnji razvoj i proizvodnju nafte i plina, naglasio je kako slijedi smanjenje poticaja za fosilna goriva, a povećanje za obnovljive izvore energije. Naftne kompanije primale su poticaje cijelo stoljeće, te je sada vrijeme smanjiti poticaje industriji koja nikada nije bila profitabilnija nego sada, i preusmijeriti ih na industriju čiste energije koja nikada nije bila toliko obećavajuća kao sada, zaključio je Obama.

Na kraju svog govora Obama je obećao značajno povećati mogućnosti iskorištavanja obnovljivih izvora energije na javnim zemljištima. Najavio je preusmijeriti svoju administraciju kako bi se mogla omogućiti izgradnja obnovljivih izvora energije na javnom zemljištu koji bi osigurali proizvodnju električne energije za 3 milijuna kućanstava. Uz to, objavio je i kako će Ministarstvo obrane, najveći potrošač energije na svijetu, preuzeti jednu od najvećih obveza u povijesti čiste energije na način da će mornarica osigurati dovoljno kapaciteta za opskrbu električnom energijom čak 250.000 kućanstava godišnje.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com

Tags:     S.A.D.      Obama      Kina      konkurentnost      poticaji      2012
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?