Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solar i spremanje energije – idealni partneri E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 15 Rujan 2010 21:34

Razvitak tehnologije mreže i misija razvoja čiste energije kao zamjena za fosilna goriva potiču implementaciju pametne mreže. Time se, zbog razvoja obnovljivih izvora energije i njihove sve veće implementacije u elektroenergetsku mrežu - a zbog njihove prirodne nestalnosti (intermitentnosti) javlja potreba za balansiranjem sustava kroz spremanje energije koja bi onda služila i za upravljanje sustavom i sigurnost opskrbe.

Havajski otoci – područje za dokazivanje

Iako na Havajima ima mnogo Sunca jako su ovisni o fosilnim gorivima, te samim time imaju i najskuplju električnu energiju na cijelom području SAD-a. Zbog toga su Havaji postavili cilj da do 2030. godine 70% električne energije dobivaju iz obnovljivih izvora. Iako je to visokopostavljeni cilj, trebao bi biti ostvariv zbog podrške vlade, visokorazvijene tehnologije, kao i količine prirodnih resursa.

Tolika količina energije iz obnovljivih izvora uzrokuje problem pri upravljanju sa istom. Elektroenergetska tvrkta Maui (MECO), kao i druge takve tvrtke na otoku su jako zabrinute zbog utjecaja obnovljivih izvora na ukupnu stabilnost cijele mreže. Isprekidana opsrkba tijekom oblačnih dana ili dana kada nema vjetra stvarala bi velike probleme u sustavu. Stoga bi spremanje energije direktno utjecalo na stabilizaciju mreže, smanjujući vršna opterećenja i davalo podršku sustavu za vrjeme smanjenje proizvodnje. U 1993. godini je procijenjeno da spremanje energije može stvoriti pozitivan utjecaj od 57,2 milijarde dolara u sustavu, kada bi se koristili uređaji za spremanje energije visoke gustoće spremanja. U međuvremenu je ta cifra povećana na 175 milijardi dolara tokom idućih 15 godina.Index članka
Solar i spremanje energije – idealni partneri
Spremanje energije na testu
Društveni projekt spremanja energije
Zaključak
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?