Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solar i spremanje energije – idealni partneri E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 15 Rujan 2010 21:34

Razvitak tehnologije mreže i misija razvoja čiste energije kao zamjena za fosilna goriva potiču implementaciju pametne mreže. Time se, zbog razvoja obnovljivih izvora energije i njihove sve veće implementacije u elektroenergetsku mrežu - a zbog njihove prirodne nestalnosti (intermitentnosti) javlja potreba za balansiranjem sustava kroz spremanje energije koja bi onda služila i za upravljanje sustavom i sigurnost opskrbe.

Havajski otoci – područje za dokazivanje

Iako na Havajima ima mnogo Sunca jako su ovisni o fosilnim gorivima, te samim time imaju i najskuplju električnu energiju na cijelom području SAD-a. Zbog toga su Havaji postavili cilj da do 2030. godine 70% električne energije dobivaju iz obnovljivih izvora. Iako je to visokopostavljeni cilj, trebao bi biti ostvariv zbog podrške vlade, visokorazvijene tehnologije, kao i količine prirodnih resursa.

Tolika količina energije iz obnovljivih izvora uzrokuje problem pri upravljanju sa istom. Elektroenergetska tvrkta Maui (MECO), kao i druge takve tvrtke na otoku su jako zabrinute zbog utjecaja obnovljivih izvora na ukupnu stabilnost cijele mreže. Isprekidana opsrkba tijekom oblačnih dana ili dana kada nema vjetra stvarala bi velike probleme u sustavu. Stoga bi spremanje energije direktno utjecalo na stabilizaciju mreže, smanjujući vršna opterećenja i davalo podršku sustavu za vrjeme smanjenje proizvodnje. U 1993. godini je procijenjeno da spremanje energije može stvoriti pozitivan utjecaj od 57,2 milijarde dolara u sustavu, kada bi se koristili uređaji za spremanje energije visoke gustoće spremanja. U međuvremenu je ta cifra povećana na 175 milijardi dolara tokom idućih 15 godina.


Spremanje energije na testu

Nedavno je u SAD-u započeto nekoliko demonstracijskih pilot programa kao bi se dokazala isplativost spremanja energije i njezin potencijalni utjecaj na mrežu. Osim stabilizacije mreže i izjednačavanja tereta, sustavi spremanja bi mogli davati akumulacijsku (back up) energiju za tisuće potrošača, pogotovo kad nema solarne ili energije vjetra.

Još jedan ključni razlog razvijanja spremanja energije je razvoj standardnog portfolia obnovljivih koji su prihvatile Američke države kako bi povećale udio obnovljivih izvora u  proizvodnji električne energije. 25 država ima takve ciljeve.

Kao primjer Mauiev Odbor za ekonomski razvoj (MEDB) htio je nedavno provjeriti efikasnost spremanja solarne energije. International Battery se udružio sa HNU Energy u Mauiju kako bi razvili sustav za proizvodnju i spremanje solarne energije za MEDB. Razvili su sustav za MEDB koji se sastoj od 60 224 W fotonaponskih panela, dvosmjerni trofazni inverterski sustav i najmoderniju mrežu za kontrolu. Dodatno je integriran sustav za spremanje energije od 48V, 16.4 kWh baziran na litijskim ionskim baterijama kako bi spremao višak energije iz solarnih ćelija.

Sustav za spremanje energije uključuje četiri baterijska modula, sa ukupno 32 160 Ah ćelija od litijsko željeznih fosfata i sustav za gospodarenje baterijama. Velike litij ionske baterije su izabrane zbog njihove dokazane visoke gustoće energije i dobrih performansi, te jednostavne mogućnosti proširenja sustava.

Ključ za cijelu optimizaciju sustava je poznavanje stanja i napunjenosti svake ćelije baterija, kao i razumijevanje temeperature i statusa punjenja i pražnjenja. HNU Energy je razvio sučelje između mreže i International Batterys BMS, dajući maksimalnu fleksibilnost pri neprimjetnoj tranziciji između stanja na mreži i stanja bez mreže. Na tom sučelju se može daljinski nadgledati napon i temperatura svake baterije. Upravljanje opterećenjima se konstantno optimizira da bi se postigla stabilnost mreže i maksimalni životni vijek baterije. Cijeli projekt je proglašen uspješnim.


Društveni projekt spremanja energije

Društveni projekti spremanja energije će u budućnosti također proizaći iz pametnih mreža.  Jedan demonstracijski projekt tog tipa koji djelomično financira državna agencija za energiju će biti dan na korištenje 110.000 potrošača na sjeveru centralnog Ohia. Ideja je pružiti i elektroprivredi i potrošačima mnoge pogodnosti, kao što su izjednačavanje opterećenja, akumuliranje zaliha pomoćne energije, podrška za priključivanje električnih automobila na mrežu i obnovljivu energiju, kao i učinkovitiju regulaciju mreže i veću efikasnost vodova (manje gubitke).

Testirat će se litij ionske baterije velikog formata. Koristeći najmodernije tehnologije moći će se slično kao i na Havajima provjeravati stanje baterija u svakom trenutku.  Projekt je u razvoju i cilj mu je integrirati veći broj modernih tehnologija u distribucijskoj mreži, te demonstrirati prednosti pametne mreže za potrošače i distributere.


Zaključak

Uloga i važnost spremanja energije će u budućnosti samo rasti. Od svih tehnologija najviše napreduju velike litij ionske ćelije, zbog skoro 100% efikasnosti, raznovrsnosti i mogućnosti skaliranja. To tržište je napravilo veliki korak naprijed u 2009., jer je Državna agencija za energiju sudjelovala sa 83,1 milijun dolara u 11 takvih projekata.

Sustavi energije moraju biti robusni i pouzdani. Današnji razvoj baterijske tehnologije, zajedno sa superiornim metodama nadziranja i upravljanja baterijama, podižu spremanje energije na puno viši nivo integracije u pametnim energetskim aplikacijama.

Iz ekonomske perspektive, a i perspektive zaštite okoliša, budućnost izgleda svijetlo za hibridne sustave kombiniranja obnovljivih izvora sa spremanje energije – moglo bi se reći da su to idealni partneri.

Izvor: http://online.qmags.com

Index članka
Solar i spremanje energije – idealni partneri
Spremanje energije na testu
Društveni projekt spremanja energije
Zaključak
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?