Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Smart grids - ključ za zelenu svjetsku ekonomiju E-mail
Autor Edo Jerkić   
Petak, 17 Rujan 2010 07:02

Prema izvještaju Svjetskog Ekonomskog Foruma „Ubrzavanje uspješnih smart grids pilot projekata“ pametne mreže (smart grids) su ključ zelenije svjetske ekonomije.

Predsjednik odjela Elektro industrije unutar Svjetskog Ekonomskog Foruma kaže da pametne mreže nude povećanu sigurnost opskrbei stabilnost sustava, te fleksibilnost potrebnu za potpuni prihvat sve instalirane snage obnovljivih izvora energije.

Pametne mreže će neminovno promijeniti cijelu paradigmu elektroenergetskog sustava, način interakcije ljudi i poslova s energijom, kao i način stvaranja vrijednosti unutar elektroenergetskog sustava. One su jedan od ključnih koraka u prijelazu na ekonomiju s malom emisijom CO2.

Trenutno se pilot projekti pametnih mreža mogu pronaći na svim kontinentima, a većinom su povezani sa pametnim i naprednim mjerenjima parametara sustava. No postoje već i pilot projekti koji uključuju optimiranje elektroenergetske mreže i integraciju obnovljivih izvora energije.

Izvještaj je ustanovio neke bitne trendove u razvoju pametnih mreža u zadnjih par godina.

 • Razvoj pametnih mreža kao industrijski imperativ:
  Mnoge vlade vide pametnu mrežu i ostale tehnologije bez emisije CO2 kao ključne za evoluciju njihovih proizvodnih ekonomija i ekonomija znanja. U istočnoazijskim ekonomijama, strateški se investira da se razvije intelektualna imovina i proizvodne mogućnosti u tom sektoru sa pogledom na globalno rastuće izvozno tržište.
 • Širenje koncepta pametne mreže na inteligentne gradove:
  Debata je sa rasprave o čistim „pametnim mrežama“ i energetskoj infrastruktori prešla do faze da uključuje inteligentnu infrastrukturu, tako da se mogućnosti kontrole i prepoznavanje koji su inherentni u pametnoj mreži primjenjuju na više fizičkih infrastrukturnih dijelova unutar urbanog okoliša (npr. otpad, vode, zgrade, itd):
 • Nastanak novih sudionika i vrijednosti u elektroenergetskoj mreži:
  Polako se uviđa nova vrsta sudionika u industriji, kao što su potrošački produkti i telekomi, koji istražuju svoje potencijalne uloge unutar industrije. Još se nije dogodio bitan poremećaj u tradicionalnom modelu poslovanje; ali ipak, kako novi sudionici razvijaju svoje razumijevanje industrijske dinamike, očekuje se pojava poremećaja u poslovnim modelima.

Preporuke

Studija procjenjuje da su potrebne regulatorne inicijative kako bi se smanjio rizik investicija i kako bi se smanjila nesigurnost na tržištu.

Problemi kao što su privatnost podataka, sigurnost na webu, interoperabilnost i standardi su jako važan problem koji se mora uzeti u obzir pri razvoju pametnih mreža i u njihovim pilot programima.

Konačno, krucijalno je da razvijatelji pametnih mreža imaju kvalitetnu komunikaciju s korisnicima i da povećaju svijest i razumijevanje građana kako bi vodili uspješne projekte.

Naučene lekcije

Studija je grupirala naučene lekcije o pametnim mrežama i njihovima pilot projektima u četiri glavna područja:

 1. Kontekst politike i regulacija:
  Potrebni su pravi okviri regulacije i politike za inovaciju i ulaganja
  Potrebni su globalni standardi
 2. Faza kretanja:
  Mora biti ambicije i bistrine u projektiranju – projektanti  moraju imati točne testne parametre, i projektirati pametne i učinkovite pilot projekte
  Puna komercijalna suradnja kroz konzorcije se preporuča
  Projektanti trebaju eksperimentirati sa novim operativnim i poslovnim modelima
  Potrošači trebaju biti segmentirani po ponašanju ; i
  Treba ciljati poslovne potrošače
 3. Izvođenje:
  Važno je educirati i angažirati potrošače; i
  Rješavanje problema se mora dešavati na teren
 4. Razumijevanje naučenih lekcija:
  Projektanti trebaju dijeliti lekcije iz djelokruga; i
  Moraju informirati regulatorni i politički okoliš

Izvor: Renewable energy focus

Tags:     smart grids      zelena ekonomija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?