Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Usporavanje gospodarskog rasta omogućava Ujedinjenom Kraljevstvu smanjenje korištenja fosilne energije E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 04 Ožujak 2012 20:26

Usporavanje gospodarskog rasta u Ujedinjenom Kraljevstvu omogućava smanjenje upotrebe ugljena, nafte i nuklearne energije bez rizika od nedostatka energije u razdoblju između 2015. i 2020. godine, tvrdi Bloomberg New Energy Finance.

Kombinacija rasta kapaciteta obnovljivih izvora energije i već planiranih dodatnih kapaciteta elektrana na plin mogla bi omogućiti dodatnu električnu energiju koju Ujedinjeno Kraljevstvo treba do 2030. godine. Obnovljivi izvori energije, dio nuklearne energije, te obnova postojećih elektrana trebali bi zadovoljiti sve potrebe nakon 2020. godine.

Vlada i sudionici tržišta električnom energijom izražavaju zabrinutost da bi Velika Britanija mogla imati nedostatke električne energije zbog zatvaranja elektrana na ugljen i naftu, ukupne snage 12 GW, do 2016. godine, te dodatna zatvaranja nukleranih elektrena, ukupne snage 7 GW, do kraja desetljeća.

Bloomberg New Energy Finance tvrdi da su glavni razlozi smanjene potrebe za novim elektranama slaba industrijska potražnja i smanjenje potrošnje u kućanstvima. Gospodarska kriza i Europski dug prouzročili su smanjenje potrošnje električne energije za 9% u odnosu na najveću potrošnju do sada zabilježenu 2005. godine.

Potražnja za električnom energijom možda se neće vratiti na predkriznu razinu slijedećih 20 godina, dok je industrijska potrošnja još uvijek nestalna, a energetska učinkovitost konstantna. Čak i da se upotreba električnih vozila značajno poveća, njihov utjecaj na potražnju za električnom energijom biti će ograničen, smatraju analitičari.

20 GW novih kapaciteta obnovljivih izvora energije

Još jedan faktor koji utječe na zatvaranje ovih elektrana su novi kapaciteti koji bi trebali biti završeni do 2016. godine, a čija je ukupna snaga oko 30 GW. Oko dvije trećine tih kapaciteta biti će iz obnovljivih izvora energije, posebice energije vjetra na moru, ali i energije vjetra na kopnu i biomase.

Nakon 2016. godine Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti sa izgradnjom velikih količina kapaciteta enegije vjetra, no i značajnih količina Sunčanih elektrana kao i elektrana na plimu i oseku, ovisno o razvoju i isplativosti tih tehnologija.

Velika Britanija namjerava izgraditi i nove nuklearne elektrane, no tek nakon 2020. godine. Bloomberg NEF smatra da će, nakon što se do 2015. godine neke nuklearne elektrane zatvore, njihov udio biti 10-15%, što je, općenito gledajući, prihvatljivo.

Kada je riječ o elektranama na ugljen, one koje nemaju tehnologiju smanjenja emisija morati će ju ugraditi, ili će morati zatvoriti svoja postrojenja.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     UK      Velika Britanija      2020      nuklearne elektrane      energija vjetra      gospodarska kriza
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?