Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemačko ulaganje u OIE od 200 milijardi eura najveće od drugog svjetskog rata E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 21 Ožujak 2012 19:14

Još od kraja Drugog svjetskog rata Njemačka nije radila ovoliku rekonstrukciju energetskog tržišta.

Kancelarka Angela Merkel planira izgraditi priobalne vjetroelektrane koje će zauzimati područje od šest New Yorka i dograditi elektroenergetsku mrežu koja bi svojom duljinom mogla spojiti London i Bagdad. Njemačka planira zamijeniti 17 nuklearnih reaktora koji su davali petinu električne energije Njemačke sa obnovljivim izvorima energije. Zbog tog cilja Njemačka će morati eksperimentirati sa sustavima i poticajima te nadvladati tehničke probleme koji mogu ugroziti projekte, izjavio je Stephan Reimelt iz General Electrica.

Njemačka je jedan veliki energetski laboratorij, pošto se želi riješiti nuklearne energije, a nema još dogovoreno tehnološko rješenje. Zbog toga su i elektrane na plin počele raditi s gubitkom u Njemačkoj, a još prije par godina su imale veliki profit.

Njemačka energetska transformacija je sama po sebi izazovna kao i prvo slijetanje na mjesec, te će moći biti savladana jedino ako svi budu radili zajedno, izjavio je Peter Terium iz RWE-a, Njemačke druge najveće elektroprivrede. Njemačka je jedna od prvih zemalja koja se bavi nadogradnjom elektrana, a do 2035. se procjenjuje da će se u svijetu morati uložiti nevjerojatnih 10 bilijuna dolara da se doda 5.900 GW elektrana. Pola od toga bi trebalo doći iz OIE. U slučaju da Njemačka uspije u svojem planu to bi bio model za druge države, a ako pak propadne bit će to katastrofa za Njemačku ekonomiju i društvo.

Njemačka planira do 2020. imati 35% električne energije iz OIE, a sad je negdje na 20%.

Do 2030. bi Njemačka trebala postaviti 25.000 MW priobalnih vjetroelektrana u Sjevernom i Baltičkom moru. Za to će biti potrebno oko 5.000 vjetroagregata koje će se rasprostirati na 5.000 kvadratnih kilometara, a izgradit će se i 4.500 kilometara visokonaponske mreže. Ipak, nije Njemačka jedina koja ima toliko ambicija, Švedska, Austrija, Španjolska i Slovenija planiraju imati i veće udjele do 2020.

Naravno, postoje i problemi na tržištu, a oni uključuju zastoje u spajanju na mrežu priobalnih vjetroelektrana zbog nedostataka kablova i transformatorskih stanica, propast nekih Njemačkih proizvođača solarnih panela zbog pada cijena panela sa kineskog tržišta i potrebno poboljšanje elektroenergetske mreže kako bi se primio veći udio OIE.

Isto tako Njemačka vlada je nedavno najavila smanjenje poticaja za OIE za 29%, što je u suprotnosti sa obećanjima do sada, a razlog tome je previše instaliranih solarnih panela prošle godine (7,5 GW, a planirano je 3,5 GW). S druge strane dobra je vijest da mnoge velike njemačke tvrtke počinju ulagati u OIE, pa Bosch koji investira u solarnu energiju (do sada oko 1,5 milijarde eura), Hochtief (najveća građevinska tvrtka u Njemačkoj) koja je izgradila četiri velika broda za prijevoz vjetroagregata i Volkswagen koji gradi elektranu koja koristi vodu i ugljični-dioksid za proizvodnju prirodnog plina iz električne energije.

Cijela energetska transformacija Njemačke se svodi na inovacije, te ako ona to napravi pametno imati će veliki ekonomski rast u budućnosti i biti će i dalje predvodnik u tehnološkim inovacijama.

Izvor: www.businessweek.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?