Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Znanstvenici stvorili ultra-tanke solarne ćelije tanje od paukove mreže E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 05 Travanj 2012 21:36

Znanstvenici iz Austrije i Japana su objavili da su stvorili mikro tanke solarne ćelije koje su tanje od vlasi čovjekove kose, pa čak tanje i od paučine.

Ove solarne ćelije su deset puta tanje od bilo koje druge solarne tehnologije koja je do sada osmišljena. Takav napredak bi u potpunosti mogao promijeniti tehnologiju tankih solarnih ćelija, te i pomoći u razvoju napredne robotike, tekstila i sintetičke kože.

Projekt su zajednički razvila Sveučilišta u Tokiju i Austriji koja su postigla debljinu od 1,9 mikrometara. Same ćelije su fleksibilne i dovoljno izdržljive da se mogu omotati oko ljudske kose bez oštećenja. Zbog svoje male debljine bi se ovakve solarne ćelije mogle koristiti u odjeći i uređajima bez da ih korisnik uopće primijeti. Ne bi se osjetila ni njihova masa, a mogle bi proizvoditi električnu energiju, i to recimo za baterije za medicinske uređaje kao što su pacemakeri.

Stavljanjem solarnih ćelija na tanki „mylar“ materijal njihova debljina je još uvijek tolika da čini samo 0,25% ukupne debljine uređaja. Ćelije u ovoj fazi još nisu dovoljno efikasne da proizvode korisne količine energije, ali se procjenjuje da bi mogle biti dovoljno razvijene za pet godina.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     solarne ćelije      ultra-tanke      austrija      japan      tokio
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?