Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kineski istraživači iskoristili tajnu leptirovih krila te pomoću toga povećali efikasnost solarne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 06 Travanj 2012 18:07

Kineski znanstvenici su proučavali krila od leptira kako bi povećali efikasnost solarnih ćelija prilikom proizvodnje električne energije.

Istraživači na Shanghai Jiao Tong sveučilištu su dobili inspiraciju u načinu kako leptiri koriste krila da skupljaju toplinu iz sunca. Proučavajući ta krila su otkrili strukturu u obliku šindre čiji kompleksni izgled omogućuje svjetlu da dođe do nižih slojeva te tako udvostručuje potencijal skupljanja svjetlosti. Ovo otkriće bi moglo pomoći solarnim panelima da proizvode više energije na manjem području.

Otkriće je predstavljeno na godišnjem sastanku Američkog društva za kemikalije pri čemu je vodeći znanstvenik Dr. Tongxiang Fan objasnio kako zamršeni sklop krila leptira omogućuju bolju apsorpciju svjetla. Samo istraživanje ima osnovu u klasičnom dizajnu biomimikrije. Do tih rezultata su došli proučavajući dvije vrste leptira čija krila najbolje apsorbiraju toplinu. Poanta je da su krila složena od ljuski koje su složene kao šindra na krovu te imaju povišene brazde sa malim rupama koje omogućavaju svijetlu da dođe do ljuski ispod. Time se maksimalno povećava potencijal skupljanja svjetlosti te se tako leptir brzo zagrije tokom hladnog jutra.

Znanstvenici su napravili model krila da provjere efikasnost, i to od titanij-dioksida koji služi kao katalizator za svijetlost pri cijepanju molekule vode (H2O) koja je obasjana svjetlošću. Njihovo otkriće je pokazalo duplo veću proizvodnju vodika u ovom slučaju nego kada se koristi ravna površina. Ovo istraživanje je dobar pokazatelj za razvoj trodimenzionalnih solarnih sustava.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     kina      znanstvenici      leptirova krila      solarni sustavi      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?