Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

IEA zahtijeva od vlada ubrzanje implementacije čiste energije E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 28 Travanj 2012 22:34

Većina čistih energetskih tehnologija ne implementira se dovoljno brzo unatoč tehnološkom razvoju, smatra Međunarodna agencija za energiju (International Energy Agency (IEA)), koja zahtijeva od vlada ubrzanje korištenja čistih i obnovljivih izvora energije.

Ova IEA-ina izjava dio je izvješća o godišnjem napretku objavljenom na skupu Clean Energy Ministerial, održanom ovaj tjedan u Londonu koji je okupio ministre 23 vodeća gospodarstva koja čine čak 80% svjetske potražnje za električnom energijom.

Izvješće naziva Tracking Clean Energy Progress naglašava značajan napredak ostvaren u nekim tehnologijama obnovljivih izvora energije, posebice fotonaponskoj (FN) tehnologiji i tehnologiji iskorištavanja energije vjetra na kopnu.

Tehnologija iskorištavanja energije vjetra na kopnu u prošlom je desetljeću zabilježila godišnji rast od 27%, a FN tehnologija rast od 47%. Još impresivniji podatak je smanjenje cijene FN sustava, u nekim zemljama od čak 75% u razdoblju od tri godine.

Ovi podaci služe kao dokaz da je značajna promjena tehnologije moguća. Nažalost, u izvješću se zaključuje da većina onih koji te tehnologije koriste ne prati njihov razvoj kako bi doprinijeli smanjenju emisija i time omogućili sigurniji energetski sustav.

Zamjenik izvršnog direktora IEA-e, ambasador Richard H. Jones smatra da postoji dužnost i mogućnost djelovati sada kada su emisije rekordno visoke. Prema trenutnim politikama procjenjuje se da će se do 2020. godine emisije i potrošnja električne energije povećati za trećinu, te da će se do 2050. godine udvostručiti. To bi moglo povećati temperaturu u svijetu za 6°C, što bi značajno moglo ugroziti gospodarstva, okoliš i energetsku sigurnost budućih naraštaja, zaključuje Jones.

Izvješće poziva na agresivne zakonodavstvene mjere kojima će se u potpunosti iskoristiti prednosti koje pružaju čiste tehnologije obnovljivih izvora energije.

Tehnologija prihvaćanja i skladištenja ugljika (CCS) još uvijek se ne istražuje dovoljno za razvoj velikih projekata, a polovina termoelektrana na ugljen još uvijek se ne gradi sa prikladnom tehnologijom. Uz to, u građevinskom i industrijskom sektoru postoji još uvijek puno prilika za provođenje mjera energetske učinkovitosti, naglašava se u izvješću.

U izvješću se predlažu tri moguća zakonodavstvena rješenja:

  1. Jednaki uvjeti za čiste tehnologije. Cijene električne energije trebale bi biti odraz stvarnih cijena proizvodnje energije – uključujući pozitivne i negativne utjecaje proizvodnje i potrošnje energije;
  2. Ostvarivanje punog potencijala energetske učinkovitosti. Što znači da treba osigurati što manje moguće rasipanje energijom, te da se ona koristi na najučinkovitiji način. Ovo je najučinkovitiji korak, koji bi trebao biti prvi korak prilikom stvaranja održivog energetskog miksa;
  3. Ubrzanje energetske inovativnosti i potpora javnosti za istraživanje, razvoj i demonstracije. Ovaj korak pomoći će privatnom sektoru, i ubrzanju uvođenja novih tehnologija na tržište.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     IEA      izvješće      FN      energija vjetra      Sunčeva energija      fotonapon      energetska učinkovitost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?