Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

3D solarne ćelije E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 03 Svibanj 2012 15:18

Na kalifornijskom sveučilištu na odjelu za nanomaterijale, University of California, Santa Barbara's Nanofabrication Facility, kompanija Solar3D trenutno stvara prototip trodimenzionalne (3D) fotonaponske (FN) ćelije.

Inspirirani tehnikama koje se koriste prilikom izrade optičkih vlakana u kompaniji su iskoristili tehnologiju koja koristi 3D dizajn kako bi „zarobila“ Sunčevu svjetlost unutar mikrofotonaponske strukture gdje se fotoni odbijaju dok se ne pretvore u elektrone.

U Solar3D smatraju da ovakav dizaj solarne ćelije može proizvesti 200% više energije od trenutnih silicijskih solarnih ćelija.

Učinkovitost solarne ćelije

Prototip koji bi trebao potvrditi ovaj koncept se izrađuje iz silicija, a očekuje se da će biti dovršen do kraja lipnja ili početka srpnja.

3D prototip solarne ćelije trebao bi omogućiti tehnološkom timu određivanje optimalnih uvjeta izrade. Nakon toga će se izraditi drugi prototip pomoću kojeg će se maksimizirati performanse i pripremiti sama tvornica za izradu ispitne jedinice od 50.000 komada.

Analize kompanije Solar3D pokazuju da konvencionalne ćelije, koje imaju učinkovitost od 17% u razdobljima kada je Sunce pod kutem od 20º, kao što je slučaj rano ujutro ili u večernjim satima imaju učinkovitost od samo 5%.

U kompaniji procjenjuju da bi njihove ćelije mogle zadržati učinkovitost od 25% tijekom dužeg razdoblja, čime se proizvodnja povećava za 200%, a samim time smanjuje se rok povrata investicije.

Kut ulaska Sunčeve svjetlosti

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     FN      PV      3D solarne ćelije      Sunčeva energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?