Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Još uvijek nejasno ukidanje poticaja za obnovljive E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 26 Svibanj 2012 14:53

Prošli su tjedan Business Week i Frankufuter Allgemeine Zeitung objavili naslove prema kojima bi Guenther Oettinger, EU povjerenik za energetiku, slijedeći mjesec trebao objaviti plan prema kojemu bi se, što prije, ukinuli ili smanjili poticaji za energiju Sunca i energiju vjetra.

U obje objave nedostajale su tri ključne činjenice, tvrdi Julian Scola, direktor odnosa s javnošću u EWEA-i. To su:

  1. Strateški plan Europske komisije, koji će biti predstavljen slijedeći mjesec, odnosi se na europsku politiku obnovljivih izvora energije nakon 2020. godine. Stoga, sa sigurnošću možemo pretpostaviti da se smanjenje poticaja odnosi na razdoblje nakon 2020. godine;
  2. Važno je znati razliku između razvijenih tehnologija obnovljivih izvora energije, kao što je energija vjetra na kopnu, i novijih tehnologija, kao što je energija vjetra na moru, koje će tebati poticaje i nakon 2020. godine;
  3. Potrebno je smanjiti poticaje za SVE razvijene tehnologije. Europska komisija priznaje da fosilna goriva primaju četiri puta veće poticaje u odnosu na obnovljive izvore energije. Još jedan primjer je izdvajanje novaca britanske vlade za zatvaranje postojećih nuklearnih elektrana, koji je ekvivalentan izgradnji vjetroelektrana koje bi zadovoljile čak 40% potreba za energijom Ujedinjenog Kraljevstva.

Imajući to na umu, konkurentnost energije vjetra se uvelike povećava, a energija vjetra na kopnu već sada je jeftinija od nuklearne energije. Stoga bi ukidanje poticaja za energiju vjetra na kopnu bilo moguće nakon 2020. godine samo ako:

  • se učini na dobro planiran i transparentan način (ne iznenada ili retroaktivno);s
  • se ukinu poticaji i za nuklearnu energiju i za fosilna goriva;
  • postoji stvarna konkurencija na širem Europskom tržištu, uz nužnu infrastrukturu mreže koja bi omogućila prijenos energije sa mjesta gdje se proizvodi do mjesta gdje je potrebna.

Sektor energije vjetra svjesan da će vladini poticaji jednoga dana završiti. To bi trebalo otvoriti mogućnosti poštenoj i transparentnoj konkurentnosti na elektroenergetskom tržištu, koja na tržištu europske unije, na žalost, još uvijek ne postoji. Sektor energije vjetra dugo je poticao Europsku uniju da stvori konkurentno energetsko tržište, te trenutno urgira na brže ostvarivanje tog cilja. To uključuje rasprave o poticajima obnovljivih izvora energije, ali ne samo njih.

 

Izvor: http://blog.ewea.org/

Tags:     poticaji      EU      EWEA      2020.      energija vjetra      Sunčeva energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?