Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

EU smanjila obvezujuće ciljeve energetske učinkovitosti E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 23 Lipanj 2012 23:43

Europska unija odlučila je smanjiti svoje obvezujuće ciljeve energetske učinkovitosti kako bi ostvarila kompromis prihvatljiv svim državama članicama. Nova Direktiva o energetskoj učinkovitosti, koju je odobrio Odbor stalnih predstavnika (COREPER), zamišljena je kako bi se smanjila energetska potrošnja i ovisnost o uvoznim fosilnim gorivima, čija je potrošnja prošle godine izosila 573 milijarde eura.

Direktivom su ciljevi od 20% smanjenja energetske potrošnje smanjeni na 17%. Europska komisija stala je u obranu ovakvog smanjenja ističući kako je to značajno poboljšanje u odnosu na trenutnu situaciju neobvezujućih ciljeva, prema kojima bi smanjenje do 2020. godine trebalo iznositi tek 10 %.

Od kako je predložena prošle godine, direktiva je bila predmet mnogih pregovora jer je Ujedinjeno Kraljevstvo, uz potporu još nekih zemalja, smatralo da zahtjevi prema javnim tijelima i ustanovama moraju biti ublaženi. Države članice obvezne su odrediti sheme energetske učinkovitosti za kućanstva, industriju i transport, što bi trebalo pomoći poboljšanju energetske učinkovitosti. Prema direktivi, velike kompanije će morati proći određene energetske inspekcije, a manje kompanije biti će poticane učiniti isto.

Državne vlade morati će povećati učinkovitost proizvodnje, prijenosa i distribucije energije, ali i osigurati da 3% zgrada javnog sektora zadovoljavaju minimalne standarde energetske učinkovitosti.

Direktiva, koja još čeka odobrenje Europskog parlamenta i vijeća, bi mogla pomoći konkurentnosti gospodarstva Unije, uz stvaranje oko 400.000 novih radnih mjesta, smatra Günther Oettinger, europski povjerenik za energetiku. Pomoću ove direktive, Europa bi znatno lakše mogla ostvariti cilj od 20% energetske učinkovitosti do 2020. godine. Takve mjere trebale bi smanjiti račun za električnu energiju, uz dodatan rast i povećanje novih radnih mjesta. Stimuliraju se investicije i učinkovitije korištenje tehnologije, zaključuje Oettinger.

 

Izvor: http://www.businessgreen.com/

Tags:     EU      energetska učinkovitost      smanjenje potrošnje      direktiva
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?