Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemačka vlada postigla dogovor za daljnji razvoj fotonaponskih sustava E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 28 Lipanj 2012 18:20

Njemački Bundestag i Bundesrat su jučer došli do suglasnosti kojom će ukinuti feed-in-tarifu za fotonaponske sustave kada država bude imala instaliranu dvostruko veću količinu fotonaponskih sustava nego na kraju 2011.

Ovime je prvi put određena gornja granica fotonaponskih sustava u toj državi, i to na 52 GW, što bi moglo biti dovoljno do 2020. godine, ako se bude instaliralo 2,5 - 3 GW godišnje kako je Njemačka i planirala. Ipak, trenutačno se u Njemačkoj postavlja duplo više solara godišnje, što bi moglo značiti da se 52 GW dostigne već do 2016. godine.

52 GW je vršna snaga koju troši Njemačka kao država nedjeljom tokom ljeta, a preko tjedna je vršna snaga 60-70 GW. Ostale promjene koje su donesene su slijedeće:

  • feed-in-tarifa će se smanjiti za 20-30% uz „direktnu potrošnju“ što znači da će se plaćati za 90% proizvedene električne energije, a 10% se računa u potrošnju samog proizvođača
  • uvodi se kategorija za solarne sustave na krovu sa snagom od 10 do 40 kW, koji će dobiti 17,95 eurocenti po kWh (za sustave do 10 kW je 18,92 eurocenta)
  • nema feed-in-tarife za sustave veće od 10 MW, a ako tvrtka ima više sustava unutar četiri kilometara gledaju se kao jedan sustav, a ne kao više pojedinačnih
  • dodatne redukcije cijene će se automatski vršiti svaki mjesec
Tags:     njemačka      fotonaponski sustavi      država      feed-in-tarifa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?