Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Industrija energijom vjetra u EU poziva na rješenje za ETS E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 14 Srpanj 2012 16:17

Velika količina dozvola za emisije CO2 koja se trenutno nalazi na tržištu mora biti stavljena pod kontrolu kako bi se izbjegao kolaps Sustava trgovanja emisijama (Emission Trading System (ETS)), čiji je glavni cilj upravo smanjenje emisija CO2, smatra EWEA.

EWEA predlaže pristup koji kroz dvije faze uključuje:

  • odgodu 2,6 milijardi dozvola koje bi trebale biti na aukciji od 2013. godine, te
  • potpuno uklanjanje dozvola sa tržišta što ranije, kako bi se izbjegla nagađanja i osigurala transparentnost cijena za sve investitore.

 

Intervencija na tržištu dozvola za emisiju CO2 nužna je jer je gospodarska kriza rezultirala značajnim smanjenjem cijena dozvola koje su uklonile poticaje za smanjenje emisija. Europska komisija ima puno pravo predložiti takvu odgodu. Ranije je već učinila neke korake kako bi se izbjegle visoke cijene, a sada bi morala poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se izbjegao kolaps cijena.

Sektori čelika, cementa i energetike su među onima u Europskoj uniji koji su profitirali zbog prevelike količine dozvola za emisije. Sektor energetike kupio je jeftine dozvole od strane teške industrije koja ih je dobila besplatno, no zbog gospodarske krize nisu ih trebali. Tako je energetski sektor troškove nastale kupovinom dozvola prenio na potrošače električne energije. ETS, fleksibilan sustav naplate emisija postao je subvencija za sudionike teške industrije.

Trenutno zasićenje dozvolama za emisije je potvrđeno, rješenje postoji, a Europska komisija zakonski može odgoditi određenu količinu novih dozvola. Poticaji koji se izdaju za fosilna goriva trebali bi biti prenamijenjeni obnovljivim izvorima energije, i to se više ne bi trebalo odgađati. To će najviše koristiti državama članicama i industriji Europske unije, koja se sve više oslanja na sektore koji profitiraju na račun cijena emisija, zaključuje Rémi Gruet, viši savjetnik za regulatorne poslove zaštite okoliša i klimatsku politiku u EWEA-i.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     EWEA      emisije      staklenički plinovi      EU      CO2
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?