Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Interview – Arthouros Zervos: obnovljivi još uvijek trebaju poticaje E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 16 Srpanj 2012 17:07

Prenosimo vam inervju Arthourosa Zervosa, predsjednika Europskog vijeća za obnovljivu energiju, koji je dao za časopis Renewable Energy World.

Interview Arthourus ZervosProfesor Arthouros Zervos vodeća je ličnost u sektoru obnovljivih izvora energije, čije je mišljenje uvijek traženo od strane državnih vlada i regionalnih tijela. Uvjeren je da su obnovljivi izvori energiji postali dio tzv. mainstream-a, iako još uvijek trebaju određenu potporu kroz poticaje, a razvoj tehnologije i integracija napredne mreže ključni su za daljnji rast sektora.

Smatra da je od vitalne važnosti ostvariti dijalog između različitih energetskih sektora, a gledajući buduće opcije u Europi, obnovljivi izvori energije sigurno će biti prisutni.

REW: Koja je najznačajnija stvar u trenutnom razvoju?

AZ: Vidjeli smo prazno tržište koje je postalo glavni izvor, odnosno jedna od investicijskih mogućnosti koju menadžeri mogu staviti u svoj portfelj. To nije bio slučaj prije deset godina, stoga je to velika promjena.

REW: Da li je u pitanju kombinacija zakonodavstva i gospodarstva?

AZ: Ključni čimbenik koji utječe na razvoj je zakonodavstvo, i općenito okviri poticanja koji su različiti u različitim zemljama. U Europi su važnu ulogu u razvoju odigrale Direktive.

REW: Trebaju li obnovljivi izvori energije još uvijek poticaje?

AZ: Svakako, u smislu da trebamo ciljeve, posebice za 2020. godinu. Oni održavaju sigurnost kontinuiteta jer imamo Europske zakonodavstvene okvire i nacionalne zakonodavstvene okvire vezane na njih koji su zadani do 2020. godine. Postavlja se pitanje što će se dogoditi 2021. godine? Vrlo je važno imati kontinuitet politike, ne znači da uvjeti moraju biti jednaki kao i 2020. godine, no važno je imati cilj. Kako ostvari taj cilj je druga stvar koja ovisi od zemlje do zemlje. Osnovni element su obvezujući ciljevi. To je prvi signal koji država mora dati investitorima, a pojedinosti je moguće odrediti naknadno.

REW: Što je sa ulogom ugljičnog dioksida?

AZ: Cijena ugljičnog dioksida danas ne čini veliku razliku za investitore. U tom smislu potrebno je ispraviti ETS shemu Europske unije. U poslijednjih nekoliko godine Komisija je pokušavala ispraviti shemu, no postoji mnogo reakcija iz različitih zemalja. Za 2030. godinu moramo ispraviti shemu kakva je bila za 2020. godinu, uz drugačije ciljeve za obnovljive izvore i smanjenje emisija.

REW: Koju razinu prodiranja na tržište predviđate?

AZ: U europskom sektoru električne energije u posljednjih nekoliko godina obnovljivi izvori prisutni su sa 70%, što znači vrlo veliku prisutnost. No, kada je riječ o sektoru toplinske energije, priča je drugačija. Svaki sektor potrebno je posebno procijeniti, no u sektoru električne energije dosegli smo vrlo veliku razinu prisutnsti, čak i za 2030. godinu.

REW: Što bi moglo obnovljive izvore učiniti atraktivnijima?

AZ: U zemlji gdje se planiraju investicije potrebno je imati dobre zakonodavstvene okvire. Ono što razvoj čini težim je pitanje financiranja, što nije bio slučaj prije tri ili četiri godine. Financiranje je sve teže i u mnogim zemljama je sve skuplje. No tu se vraćamo na prvo pitanje, koliko su stabilni zakonodavstveni okviri važni za investicije i hoće li banka zbog njih lakše davati novac?

REW: Kako je moguće ohrabriti dugoročne investitore?

AZ: Sve ovisi o tome tko je investitor. U gospodarskom smislu, velika prednost obnovljivih izvora energije naspram drugih investicija u elektroenergetskom sektoru je u činjenici da je uvijek poznat financijski proračun za slijedećih 20 godina iz razloga što u računici ne postoji cijena fosilnog goriva. Kod investicija u energiju vjetra ili Sunčevu energiju je poznato da početna investicija iznosi 80% ukupne investicije, dok je kod upotrebe fosilnih goriva obrnuto – 20% će biti početna investicija, a ostalih 80% biti će cijena goriva koje će se koristiti u slijedećih 20 ili 30 godina. Kolika će biti cijena plina za deset godina? To nitko ne može odgovoriti, stoga se preuzima rizik. To je vrlo važan čimbenik, posebice ako gradite portfelj.

REW: Postoji li zabrinutost da se zbog projekata na razvijenim tržištima propustila prilika za investicije u drugim regijama?

AZ: Razvoj je pozitivan u smislu da je cijela priča uglavnom započela u Europi i Americi, no širi se na razvijeni svijet. To je važno za industriju i okolinu, pa tako vidimo da Kina snažno ulaže u obnovljive izvore. Vodstvo su do sada imala europske zemlje, i ono će biti tamo gdje postoje inovacije i investicije jer se time smanjuju cijene. Naravno, konkurencija će biti znatno veća s kineskim i brazilskim kompanijama na tržištu, no velika prednost europskih kompanija je u napretku tehnologije.


REW: Što je sa ulogom obnovljivih izvora u stvaranju novih radnih mjesta?

AZ: Jedan od osnovnih elemenata ove industrije je stvaranje novih radnih mjesta. Potrebni su sektori koji pridonose zaposlenosti, a obnovljivi izvori tu mogu imati značajnu ulogu. Sa socijalnog i gospodarskog stajališta to je jedna od velikih prednosti. Ne postoji kontradikcija, važno je stvoriti zakonodavstvene okvire kojima će se osigurati nova radna mjesta.

REW: Što je sa pitanjem integracije?

AZ: Kako se prodiranje obnovljivih izvora povećava integracija postaje sve važnije pitanje. Zbog sve veće količine energije iz energije vjetra i Sunčeve energije potreban je fleksibilan sustav. Kod velike količine kapaciteta postoje dvije važne stavke: međusobno povezivanje i skladištenje. Međusobno povezivanje europskog sustava važno je za budućnost jer pomaže održivosti. Kada vjetra puše negdje na kontinentu ne znači da puše uvijek na istom mjestu, pa je međusobnim povezivanjem moguće upotrebljavati fleksibilnije i potpunije sustave, no pitanje skladištenja mora biti riješeno. Naravno, potrebno je imati odgovarajuće geografske uvjete, no ova dva elementa od ključne su važnosti za veće prodiranje obnovljivih izvora energije.

REW: Hoće li to biti ostvareno u razumnom vremenskom razdoblju?

AZ: Europska unija stavila je naglasak na međusobno povezivanje, te je dobilo veliku potporu od strane Komisije. Skladištenje ovisi pojedinačno o svakoj državi. Također, veliki prodor obnovljivih se neće dogoditi preko noći, pa je vrlo realno reći da će oba ova elementa biti ostvarena kroz nacionalne političke okvire.

REW: Što je sa budućnošću napredne mreže, električnih vozila i skladištenja?

AZ: Dakle, neke tehnologije neće biti prisutne u velikoj razini tako ubrzo, no to je proces. Možda ćemo vidjeti veću količinu svega navedenog jer je to od velike koristi za rad sustava, a električna vozila mogu pomoći kod razvnoteže elektroenergetske mreže. S vremenom će se to ostvariti, no svaka tehnologija ovisi o svom razvoju. Sa komercijalne točke gledišta, to se još nije ostvarilo, no značajni napretci ostvareni su prošle godine. Na većoj razini ovaj napredak će biti vidljiv tek u slijedećem desetljeću.

REW: Što mislite o ulozi gradskih obnovljivih izvora?

AZ: Veliki rast uočen je u Njemačkoj, uloga FN sustava tamo ima značajnu ulogu, a potencijal je velik. Fotonapon ima velikih prednosti, moguće ga je postaviti gotovo bilo gdje, pa u tom smislu može odigrati značajnu ulogu. Toplinske pumpe također su u nekim zemljama, kao što je Švedska, ostvarile značajan doprinos. Biomasa je ostvarila određenu ulogu kada je riječ o grijanju. Dakle, postoje određene tehnologije namjenjene za gradsku okolinu, i njihova kombinacija uvelike može pomoći.

REW: Vidite li ulogu globalnog zakonodavstva?

AZ: To bi trebalo biti najvažnije, djelovati na svjetskoj razini. No, prema primjeru zaštite okoliša i diskusija o klimatskim promijenama, to je vrlo teško napraviti. Moguće je usredotočiti se na svjetske ciljeve za obnovljive izvore energije. Ukoliko ne poduzmemo nešto u vezi Kine, Indije ili Brazila, na primjer, cijeli bi svijet mogao imati probema. Europa je uspjela kontrolirati svoje emisije, no taj problem mora biti uključen na svjetskoj razini. Međutim, prema onome što smo vidjeli u zadnjih nekoliko godina, stvari nisu optimistične.

 

Izvor: http://www.renewableenergyworld.com/

Tags:     Interview      Zervos      energija vjetra      Sunčeva energije      poticaji      Kina      EU      Indija      Brazil      emisije      2020      2030      ciljevi
Index članka
Interview – Arthouros Zervos: obnovljivi još uvijek trebaju poticaje
Stranica 2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?