Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tokelau planira postati prva svjetska država koja koristi samo solarnu energiju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 26 Srpanj 2012 15:55

Tokelau, mala otok-država na južnom dijelu Tihog Oceana planira postati prva svjetska država koja bi koristila samo električnu energiju iz solara.

Projekt se razvija uz pomoć Novo Zelandske inženjerske tvrtke Powersmart Solar, te 1.400 stanovnika tog otoka planira proizvesti svu energiju iz 4.032 solarna panela i 1.344 baterije.

Projekt pod nazivom Tokelaov projekt za OIE (TREP) u potpunosti vodi Powersmart Solar, a cilj je prestanak ovisnosti o dizelu koji se isporučuje iz Novog Zelanda za pogon generatora, i kojeg se potroši oko 200 litara dnevno - odnosno troškovi u godini dana su oko 1 milijun Novo Zelandskih dolara. Zbog toga stanovnici Tokelaua električnu energiju imaju samo 15 do 18 sati dnevno.

Tokelauova solarna elektrana je projektirana na način da se rasprostire preko sva tri atola koji čine Tokelau (Fakaofo, Nukunonu i Atafu). Proizvodio bi 150% današnjih potreba otoka za električnom energijom, te bi se električna energija isporučivala 24 sata dnevno. Jedina uporteba dizelskog goriva bi se odnosila na 3 auta koji se nalaze na atolima. U slučaju produžene pojave oblaka ili tokom hitnih slučajeva generatori će raditi na ulje iz kokosa, te će istodobno puniti i baterije.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     tokelau      tihi ocean      solarna energija      novi zeland      powersmart
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?