Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solar će proizvoditi 20-25% potreba za električnom energijom u svijetu 2050. godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 12 Svibanj 2010 14:23

International Energy Agency (IEA) je objavio smjernice razvoja za solarne fotonaponske elektrane i koncentrirane solarne elektrane (CSP), kojima predviđa da bi te dvije solarne tehnologije mogle proizvoditi 9000 TWh zelene energije do 2050. godine

Izvještaj je objavljen u Valenciji, Španjolska za vrijeme konferencije o Mediteranskom Solarnom Planu. Smjernice koje su prikazane pokazuju kako CSP i FN tehnologije mogu dati 25% električne energije do 2050., s time da se tehnologije mogu razvijati na različite ali nadopunjujuće načine.

Tržišna niša za solarni fotonapon bi bila distribucijska proizvodnja ili ruralna područja bez pristupačne elektroenergetske mreže, a CSP bi se koristila za veće solarne elektrane i iskorištavanje energije iz regija sa puno Sunčevog zračenja i Sunčanih dana.


izvor: www.virginiaenergy.org

Solarni fotonapon mogao bi postati kompetitivan u regijama sa puno Sunca do 2030. godine, a do 2050. bi mogao davati 11% ukupne svjetske proizvodnje električne energije.

Za CSP se očekuje da bi mogao postati konkurentan za visoka i srednje visoka optećerenja do 2020. godine uz odgovarajuće poticaje. Zbog mogućnosti termalnog pohranjivanja, CSP može proizvoditi energiju bez prestanka te tako postati konkurentan i kao bazno opterećenje do 2030. godine. Sjeverna Amerika bi trebala biti glavni prozvođač i korisnik takve energije, a pratile bi je Sjeverna Afrika i Indija. Do 2050. bi kao i solarni fotonapon CSP mogao davati 11% potreba za električnom energijom u svijetu.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?