Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kina i Nizozemska potpisale ugovor o zajedničkom razvoju 15 GW hidrokinetičkog projekta E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 04 Listopad 2012 17:48

Predstavnici iz Kine i Nizozemske su potpisali ugovor kojim bi se trebao razviti projekt 15 GW hidrokinetičke elektrane pokraj obale Kine.

Projekt bi uključivao izgradnju brane u obliku slova T koja bi imala veličinu 30x60 km a imala bi i uobičajene turbine za mali pad vode. Nizozemski konzorcij POWER (Partneri koji nude revoluciju energije vode),  je izjavio da bi ogromna dužina projekta utjecala na plimu i oseku pa bi se paralelno pojavljivale plima i oseka na suprotnim stranama strukture.

Voda bi prolaskom kroz turbine proizvodila energiju u procesu koji zovu Dinamička energija plime i oseke (DTP) čime bi ovaj projekt postao jedan od najvećih hidro projekata na svijetu. POWER je izjavio da prije izgradnje prave elektrane mora biti obavljeno još dosta istraživanja, razvoja i testiranja kojima bi se odredila isplativost projekta.

Kinesku grupaciju koja je osnovana u kolovozu 2012. od strane Kineske državne energetske administracije čine veći broj Kineskih tvrtki i istraživačkih instituta koji će raditi sa POWER konzorcijem. POWER grupa trenutačno postoji zahvaljujući donaciji od 2,71 milijuna dolara od strane Nizozemske vlade.

Izvor: www.hydroworld.com

Tags:     nizozemska      kina      projekt      hidrokinetika      plima i oseka
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?