Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vlada SAD-a odobrila 285.000 jutara zemlje za razvoj velikih solarni elektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 20 Listopad 2012 09:59

Obamina administracija je prošli tjedan odobrila plan kojim će se omogućiti razvoj velikih solarnih elektrana na 285.000 jutara državne zemlje na zapadu Sjedinjenih Američkih Država.

U planu se nalazi zemlja u Arizoni, Kaliforniji, Koloradu, Nevadi, Novom Meksiku i Utah te će time nastati 17 „solarnih zona“. Unutar tih zona će postojati jaki ekonomski poticaji za razvoj, pri čemu će se i ubzrati dobivanje dozvola za izgradnju projekata.

Ken Salazar, Američki tajnik za unutrašnje poslove je jučer predstavio taj program za solar koji osim što detaljno prikazuje 17 zona gdje će se poticati solar, prikazuje i 19 milijuna jutara zemlje gdje će se također moći razvijati solarne elektrane, ali sa manje poticaja. Isto tako je u program uključeno i 79 milijuna jutara zemlje gdje će u potpunosti biti zabranjen energetski razvoj, uključujući solar. Kalifornija od svih država ima uvjerljivo najviše jutara zemlje predviđene za sunčane elektrane.

Plan ne samo da uključuje prijedloge zainteresiranih strana za razvoj solara nego predviđa i okvir kojim bi se sačuvale bitni prirodni i kulturni izvori, te određuje najbolji način za razvoj elektrana koji će minimalno utjecati na okoliš. Ipak neke grupe za okoliš tvrde da program zauzima previše mjesta u pustinjama gdje žive neke ugrožene biljke i životinje i da postoji realna opasnost gubitka staništa za pojedine vrste.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     solar      sjedinjene američke države      kalifornija      obama      solarne elektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?