Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

DNV predstavio koncept plutajuće solarne elektrane SUNdy E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 02 Studeni 2012 18:10

SUNdy – heksagonalno solarno polje koje pluta na površini mora – je službeno predstavljen tokom Singapurskog međunarodnog tjedna energije.

Veća količina tih heksagonalnih polja, koja sada ukupno imaju 4.200 solarnih modula, čini solarni otok koji je veličine nogometnog stadiona i čija je snaga otprilike 2 MW. Spajanjem više otoka bi se mogla napraviti solarna elektrana čija bi ukupna snaga bila 50 MW.

Bjorn Tore Markussen, CEO DNV-a je izjavio da SUNdy plutajuće solarno polje ima dobru perspektivu kao obnovljivi izvor energije, pogotovo u Aziji i drugim obalnim megagradovima u blizini kojih nema mnogo mjesta za iskorištavanje solarne energije na kopnu.

SUNdy se sastoji od solarnih panela snage 560W koji koriste tehnologiju tankog-filma, i koji su fleksibilniji i lakši od tradicionalnih modula. Ovakva struktura omogućuje dovoljnu fleksibilnost i sprečavanje oštećenja uslijed gibanja cijelog sustava na površini mora, te je ujedno i dovoljna čvrsta da izdrži opterećenja koja nastanu uslijed gibanja. Sustav nema mehaničkih dijelova, te ostvaruje visoku pouzdanost u kombinaciji sa malim operativnim troškovima.

Sam SUNdy bi se serijski proizvodio kao prethodno spojena jedinica, čime bi se prilično smanjio broj električnih instalacija, te bi se dodatno smanjile komplikacije prilikom spajanja na mrežu na moru. Veliki sustav od 50 MW bi mogao proizvesti električne energije za 30.000 kućanstava. Idealna lokacija za te sustave bi bila u morima na dubinama od 20-100 metara i otprilike 5 milja od obale, te odmaknuta od morskih brodskih koridora.

Izvor: www.kema.com

Tags:     sundy      solarna elektrana      heksagonačno      singapur
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?