Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Najveći svjetski investitori pozivaju na akciju ograničavanja klimatskih promjena E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 01 Prosinac 2012 16:52

Koalicija najvećih svjetskih investitora je pozvala vlade u utorak da pojačaju akcije ograničavanja klimatskih promjena, te da povećaju investicije u zelenu energiju ili da prihvate rizik gubitka bilijuna dolara uslijed nedostatka investicija i ekonomske aktivnosti.

U otvorenom pismu je udruženje institucijskih investitora, koje je odgovorno za upravljanjem 22,5 bilijuna dolara u dobrima, napisalo da rast emisija stakleničkih plinova i više ekstremnih vremenskih uvjeta povećavaju rizik u investicije na svjetskoj razini. Udruženje je pozvalo na dijalog između investitora i vlada kako bi promijenila klimatska i energetska politika.

Ovaj poziv je došao samo tjedan dana prije klimatskih razgovora UN-a u Dohi, Katru. Tamo će sudjelovati skoro 200 država koje žele produžiti Kyoto protokol. Svjetska banka je u nedjelju objavila da će sadašnja klimatska politika prouzročiti povišenje temperature na svjetskoj razini za 4 stupnjeva celzijusa do 2100., a to će pak prouzročiti nestašice hrane, povećati razinu mora i valove vrućine.

Prava politika će potaknuti investitore da povećaju investicije u čistu energiju i energetsku efikasnost, citirajući postojeću politiku koja je omogućila obnovljive investicije u milijardama dolara u Kini, SAD-u i Europi.  Mnoge ekonomije će ostati ovisne o fosilnim gorivima, ali bi poticaji trebali biti implementirani kako bi se ubrzao prelazak na zelenu energiju.

Objavili su sedam akcijskih točaka, koje uključuju smanjenje poticaja za fosilna goriva, te pojačanje tržišta ugljičnog dioksida na koje se moraju fokusirati vlade, a kao primjer ekonomskih gubitaka zbog klimatskih promjena su naveli uragan Sandy koji je prouzročio gubitak više od 50 milijardi dolara.

Izvor: www.huffingtonpost.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?