Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

OIE projekti dobili 1,2 milijardi eura EU poticaja E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 19 Prosinac 2012 18:44

Europska Unija je odobrila 1,2 milijardu eura u poticajima za 23 projekta obnovljivih izvora energije pod programom promocije tehnologija sa malim udjelom CO2 kao dio borbe protiv globalnog zatopljenja.

Pomoć projektima koji se nalaze u 16 država EU uključujući Francusku, Njemačku, Grčku, Poljsku i Veliku Britaniju dolazi iz NER300 programa u kojem se prodaju odobrenja za ugljični dioksid. Ovi poticaji dolaze iz prodaje prve runde dozvola koje su bile u prodaji ove i prošle godine.

Projekti koji uključuju biogoriva, solar i vjetar će povećati godišnju proizvodnju obnovljivih izvora energija za 10 TWh, što je ekvivalentno godišnjoj potrošnji goriva od više od 1 milijun auta. Cilj poticaja je demonstrirati tehnologije koje će pomoći u proizvodnji čiste energije u regiji.

Najveći poticaji su dani za napredni projekt biogoriva Woodspirit u Nizozemskoj i UPM Stracel BTL u Francuskoj koji su dobili 190 odnosno 170 milijuna eura. Na trećem mjestu je Njemačka priobalna vjetroelektrana Veja Mate sa 112,6 milijuna eura.

Poticaji ovaj put nisu dodijeljeni nijednom projektu iz sektora hvatanja CO2 ili spremanja energije, iako je cilj bio financirati barem 8 takvih projekata. Problem je što većina projekata nije bila potvrđena od državnih vlada te nisu mogli dobiti financiranje. 275 milijuna eura koliko je predviđeno za te projekte je sada prebačeno na drugu fazu koja bi uskoro trebala biti otvorena.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     obnovljivi izvori energije      europska unija      projekti      poticaji
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?