Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

CSP - nova generacija tehnologije jača sektor E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 04 Siječanj 2013 18:03

CSP industrija u Sjedinjenim Američkim Državama je na rubu velikih promjena. Nakon godina u kojima se teško odlučivalo na investiranje u CSP (koncentirana solarna energija) sada je zbog povećane efikasnosti i smanjenja troškova sustava isto postalo puno primamljivije. Do toga je došlo zbog nove generacije tehnologija za toplinsko spremanje energije, transfer topline i dijelove elektrane. Ovaj razvoj uz trenutačno stanje solarnog tržišta u SAD-u spušta troškove za velike elektrane na način da po prvi puta postaju komercijalno isplative.

Što se tiče razvoja u sektoru spremanje solarne topline i transferu topline došlo je do velikog napretka u topljivim solima, tehnologiji koja omogućava CSP elektranama da proizvode baznu električnu energiju, što je velika prednost CSP-a pred drugim tehnologijama obnovljivih izvora. Nova generacija topljivih soli koristi CN-K (kalij kalcijev nitrat) koji ima povećani temperaturni opseg, bolju mogućnost spremanja i poboljšanu sigurnost naspram trenutačnih soli i toplinskih ulja. Niža temperatura topljenja znači da je solima potrebno manje energije da dostignu efikasnost, što poboljšava spremanje i transfer topline. Niže topljenje također smanjuje rizik od nesreća i oštećenja zbog smrzavanja soli unutar samog radnog kruga.

Osim toga komponente CSP elektrane kao što su kolektori i prijamnici sunčevog zračenja su unaprijeđeni zbog poboljšanog dizajna i novih premaza. Novi premazi koji pretvaraju sunčeve zrake u toplinu sada rade sa apsorpcijom od čak 95,5%. Sami prijamnici sada pak imaju aktivnu površinu od 96,7% svoje dužine čime se također poboljšava apsorpcija. I kolektori se poboljšavaju unapređivanjem njihovih panela, optike i drugih dijelova.

Ove tehnologije su smanjile kapitalne troškove i troškove rada CSP projekata, te su sada profitabilniji za investitore i vlasnike. Nova topljiva sol je jeftinija od stare u startu, te bi s vremenom trebala biti još jeftinija, a i potrebna je manja količina za pogon. Isto tako su smanjeni troškovi održavanja i sigurnosni troškovi, te je smanjena korozija na komponentama.

Kod kolektora je Američki Laboratorij za obnovljive izvore energije (NREL) razvio jeftinije modele koji umjesto staklenih modula koriste srebrni polimer koji ima iste performanse kao teško staklo uz manje troškove i masu. Time se osjetno smanjuje njihova cijena koja može biti i do 40% ukupne cijene CSP sustava. Dodatni bonus je politika SAD-a koja daje porezne poticaje, pozajmice od vlade te dotacije. Tu se ističe SunShot CSP Research and Development program kojim se donira 55 milijuna dolara za 21 različiti projekt koji se bavi podsustavima CSP-a i to solarnim poljima, prijamnici, toplinskim spremanjem i samim elektranama. Cilj je smanjiti cijenu CSP-a sa 0,21 dolar/kWh na 0,06 dolara/kWh.

Osim ovih faktora SAD je dobar zbog velikih područja sa jako puno sunca na jugozapadu zemlje, gdje se mogu graditi velike CSP elektrane, te sama ekonomska moć cijele države u kojoj ima dovoljno kapitala da se investira u ovakve velike projekte. Jedino još investitori moraju uhvatiti ovu jedinstvenu priliku za razvoj nove tehnologije.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     csp      sjedinjene američke države      koncentrirana solarna energija      elektrane      spremanje energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?