Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tehnologija supravodiča stigla i u hidroelektrane E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 13 Listopad 2010 15:18

Hidroelektrana čiji pogon vodi E.ON Wasserkraft u Njemačkoj će biti prva u svijetu u kojoj će se komercijalno koristi visokotemperaturni supravodljivi materijali u sektoru hidroelektrana.

Sva istraživanja ukazuju na to da će ti materijali prilično povećati efikasnost hidroelektrana u odnosu na konvencionalna rješenja s bakrenim generatorima, i to pogotovo kod malih hidroelektrana.

Nakon četverogodišnje suradnje Zenergy Power plc i E.ON Wasserkraft su uspjeli postići da se na hidroelektrani Hirschaid na rijeci Regnitz u Bavarskoj, Njemačkoj, prvi put komercijalno koristi tehnologija visokotemperaturnih supravodiča za proizvodnju električne energije. Samo postrojenje je izgrađeno 1920-ih i sastoji se od tri 1,25 MW Francisovih turbina-generatora. Jedan od ta tri generatora će biti zamijenjen sa 1,7 MW generatorom u izvedbi s visokotemperaturnim supravodičima. Postrojenje će direktno biti spojeno na Njemačku električnu mrežu. Osim što daje 36% više snage, prednost tih jedinica je i veličina i masa. Taj generator će zamijeniti stari bez potrebe za većim građevinskim zahvatom, a time su i troškovi manji, te nisu potrebne dodatne dozvole i osiguranja.


izvor: www.hydroworld.com

Supravodiči su materijali koji imaju neznatan otpor naspram toka električne energije, tako da su gotovo 100% efikasni i mogu provoditi daleko veću struju. Time su i kabeli puno tanji, kao što se i vidi na slici, a time i drastično smanjuje veličina rotora odnosno generatora. Zbog toga se očekuje da će ovisno o projektima (najviše se isplati primjena za male i srednje velike hidroelektrane) nakon obnove hidroelektrana njihova efikasnost porasti za 10 do 25 posto. Od upotrebe ove tehnologije se očekuje da takve hidroelektrane imaju predviđeno vrijeme pogona 40 do 60 godina.

Izvor: www.hydroworld.com

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?