Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Čile odobrio 3,1 GW solarnih FN projekata E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 12 Siječanj 2013 08:42

Čile se još jednom pokazuje kao jedno od vodećih novih tržišta za obnovljive izvore energije nakon što je njihov Centar za obnovljive izvore energije (CER) objavio da je do studenog prošle godine odobreno čak 3,1 GW solarnih projekata, te ih je još 998 MW bilo pred odobravanjem.

Ako se ubroje svi obnovljivi izvori energije (hidro, vjetar, biomasa, solar i geotermalna) CER je odobrio 6,7 GW projekata, te je još 3,8 GW u kvalifikacijama za odobrenje. Tokom studenog je dodano 1,27 GW kroz nekih 10 projekata što je povećanje od čak 530 MW u odnosu na mjesec prije. NPS Solarbuzz vidi Čile kao jednog od predvodnika sektora obnovljivih izvora energije u Latinskoj Americi, pogotovo u solarnim fotonaponskim sustavima na zemlji. Kao dodatna pozitivna vijest se pojavila informacija da je Frist Solar kupio Čileanskog developera Solar Chile koji ima 1,5 GW projekata u razvoju, uključujući projekt u pustinji Atacama.

CER-ov izvještaj pokazuje kako Čileanski obnovljivi portfelj brzo raste pošto je otprilike 4 GW solara u razvoju, u odnosu na samo 2,5 MW u pogonu, odnosno 2,5 MW u gradnji. Kod vjetroelektrana Čile je odobrio 3,25 GW, 2,7 GW je u procesu odobravanja, a samo 205 MW u pogonu odnosno 107 MW u gradnji. Ukupno gledano svi obnovljivi imaju 10,5 GW odobrenih projekata ili onih koji su u tom procesu dok je samo 880 MW u pogonu odnosno 281 MW u gradnji.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     čile      solarni projekti      cer      latinska amerika      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?