Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Analiza: Solarne instalacije rastu, cijene padaju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 03 Ožujak 2010 16:55

Od FN solarnih instalacija se očekuje veliki porast u 2010., ali prema zadnjim analizama smanjenje prosječnih prodajnih cijena koje se vidi u 2009. godini će i nadalje smanjivati profit i intenzivirati industrijsku kompetitivnot.

Instalacije nove snage FN sustava će skočiti 64% ove godine, na 8.3 GW, te će se time vratiti u doba prije stagnacije 2008. godine. Zbog globalne recesije se potražnja povećava u novim segmentima i područjima, prema pisanju Henning Wicht, direktora i glavnog analitičara fotonaponskih sustava u iSuppli Corp. Njemačka i opet predvodi tržište u instalaciji FN elektrana, ali se očekuje moguća stagnacija ako Njemačka vlada smanji feed-in-tarife za FN sustave. U tom slučaju Njemački utjecaj na tržište (Njemačka je 2009. držala 50% svih fotonaponskih instalacija) će biti značajan i povećana potražnja u svim drugim zemljama neće biti dovoljna da kompenzira pad Njemačke.

2009

2010

Total price decline, 2009-2010*

Crystalline silicon (c-Si)

-37.8%

-20%

-49.8%

Solar wafers

-50%

-18.2%

-40.9%

Polysilicon

-80%

-56.5%

-91.3%

 

Pad cijena FN sustava će u potpunosti promijeniti lice industrije koja će postati puno kompetitivnija. Još jedan faktor u računici pada cijena je potencijalni ulazak velikih kompanija iz drugih industrijskih grana na tržište, koji imaju znanje i tehnologiju za proizvodnju FN sustava, a predovde ih Korejski LCD giganti, Samsung i LG Electronis, Tajvanski chip proizvođači TSMC, i inženjerski gigant iz SAD-a Bechtel.

Izvor: www.electroiq.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?