Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Argentina se priprema za veliki rast solarne energije uvođenjem domaćeg kredita i poticaja E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 19 Veljača 2013 18:33

Argentina, koja uz Venecuelu ima najmanje obnovljivih izvora energije u Latinskoj Americi, kani povećati svoju instaliranu snagu solarnih elektrana za čak 35 puta poticajima za pojedinačne projekte koje planira njihova vlada.

Međunarodni developeri planiraju elektrane u zapadnim regijama Argentine, koje imaju duplo više solarnog zračenja od prosjeka najvećeg svjetskog solarnog tržišta - Njemačkog. Tokom prošle godine su predani zahtjevi za 11 projekata snage 20 MW. Ovo bi pomoglo trenutačnoj administraciji Argentine koja ima ambiciju proizvodnje 8% električne energije iz obnovljivih izvora do 2016., a sada ima 2%. To u brojkama znači 3.000 MW obnovljivih od čega bi 10% trebao biti solar, a u pogonu je i nekih 625 MW i to uglavnom malih hidroelektrana. Solara trenutačno ima 6,2 MW.

Jedan od glavnih problema Argentine je financiranje jer se mali i srednji projekti mogu financirati jedino preko lokalnog tržišta uz lokalno povjerenje. 2011. su donesesni propisi koji omogućuju developerima da pregovaraju o tarifi direktno sa vladom i operatorom mreže Cammesom, bez da se oslanjaju na tendere od Enarse, državne elektroprivrede. Radi se na dugoročnim ugovorima za električnu energiju iz elektrana za koje se pregovara po pojedinačnom slučaju, a interesa ima puno. Do sada je organiziran samo jedan tender kojim su dani dugoročni ugovori za 895 MW u 2010. To je uključivalo i 20 MW solarnu elektranu od Genneia SA koja je prva velika solarna elektrana u Argentini. Enarsa pak potiče pet tvrtki da počnu rad na projektima prije nego što država potpiše poticajnu tarifu koja će poticati industriju.

Od 11 predloženih solarnih projekata, četiri ih je već odobreno, te imaju i financiranje i čekaju s gradnjom dok se ne odobri poticajna tarifa. Većina tih projekata će biti podijeljena na 5 MW solarne elektrane koje će dobiti tarifu od 200 do 400 dolara po MWh. Genneia je pak izgradila 5 MW solarnu elektranu koja je koštala 26 milijuna dolara, te je to u tom trenutku bio najveći projekt. Druga veća Argentinska solarna elektrana snage 1,2 MW koja je koštala 10 milijuna dolara je dovršena godinu ranije za vladu San Juana.

Latisnka Amerika i Karibi imaju u razvoju više od 6.000 MW solarnih elektrana, a to uključuje 2.800 MW u Čileu i 1.400 MW u Brazilu. U regiji je izgrađeno 105 MW, a trebalo bi biti više od 800 MW u roku godine dana.

Glavni problem financiranja je što privatne banke zasada nisu zainteresirane za financiranje projekata obnovljivih izvora enerigje, a problem je i visok trošak zaduživanja u toj državi. Prosječni troškovi zaduživanja za Argentinske tvrtke je skoro 11%, što je znatno više od uobičajenih 4,84% za nadolazeća tržišta. Genneia je svoju prvu solarnu elektranu financirala preko posudbe 18,8 milijuna dolara od državne Banco de Inversion & Comercio Exterior SA, a sada traži financiranje za svoj drugi projekt koji ima kvalifikacije za tarifu od 550 dolara po MWh. No, unatoč problemima s financiranjem Europski developeri pokazuju sve veći intereres za razvijanjem projekata ponajviše zbog vrlo dobre poticajne tarife.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     argentina      solar      obnovljivi izvori energije      latinska amerika      tender      poticajna tarifa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?