Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Potražnja za fotonaponom u 2012. je bila manja od 30 GW E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 01 Ožujak 2013 20:35

Godišnji rast potražnje za fotonaponom je prošle godine bio najniži u zadnjih deset godina, ali to ne obeshrabruje industriju koja se sprema za nadolazeća tržišta koja nude nove prilike.

Potražnja za solarnim fotonaponskim sustavima je pošle godine dostigla 29 GW, što je porast od 5% u odnosu na godinu ranije kada je dostignuto 27,7 GW. To je prvi put u desetljeću da je porast bio manji od 10%. Mnogi na FN tržištu su se nadali da će se prošle godine probiti barijera od 30 GW, a procjenjivalo se da bi se moglo doći i do 35 GW, te da bi se time počeo izjednačavati omjer isporuke/potražnje. To se na kraju ipak nije dogodilo.

Europa je ostala najveće regionalno tržište sa 16,48 GW potražnje što je skoro 60%, ali je pad u odnosu na godinu ranije kada su imali 68% tržišta, odnosno 2010. godinu kada su imali 82% tržišta. Drugo najveće tržište je ostala Azija sa 8,69 GW i to ponajviše zbog rasta Kine u drugoj polovici godine. Amerika čini 13% potražnje za fotonaponom sa 3,68 GW. Tu prednjači Kalifornija sa jednom trećinom te cijele potražnje u Americi.

Kada se gleda isporuka i želja da se ona izbalansira sa potražnjom onda su rezultati prilično loši jer je potražnja trebala biti oko 45 GW. To objašnjava i zašto su i tvrtke koje su povećale udio na tržištu uglavnom prijavile operativne gubitke na kraju godine. Samo tržište je dakle 50% manje od mogućnosti isporuke.

NPD Solarbuzz koji je radio ovaj izvještaj je predvidio da će ove godine doći do globalizacije FN tržišta i da će ponajviše rasti nadolazeća Azijska tržišta sa Latinskom Amerikom, Bliskim istokom i Afrikom. Ipak, na tim tržištima postoji mnogo nesigurnosti koje će utjecati na količinu instaliranih fotonaponskih sustava i obnovljivih izvora energije općenito. Uloga tih tržišta će biti ključna u omjeru isporuke i potražnje tokom ove godine, te će biti glavni indikator u tome kada će industrija prijeći godišnju potražnju od 30 GW.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     solar      fotonaponski sustavi      godišnja potražnja      isporuka
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?