Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kina najavila uvođenje poreza na zaštitu okoliša E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 06 Ožujak 2013 13:55

Kina planira uvođenje poreza na zaštitu okoliša koji bi mogao uključivati odredbu o emisijama štetnih plinova i povećanje poreza na ugljen.

Obnovljivi.comProšli su tjedan kineski mediji objavili kako vlada namjerava uvesti niz novih odredba i poreza osmišljenih u cilju očuvanja okoliša, a koji uključuju i porez na emisije štetnih plinova. Uz to, kineska vlada razmišlja i o uvođenju poreza na energetski neučinkovite proizvode kao što su baterije, ali i na luksuz kao što su letjelice koje nisu namijenjene javnom prijevozu, stoji u članku objavljenom na stranicama Ministarstva financija.

Kako bi se očuvali prirodni resursi, vlada želi uvesti reforme oporezujući ugljen na temelju cijene ugljena, a ne prema prodanom volumenu, a dodatne poreze namjerava uvesti i na vodu. 2010. godine ministarstvo financija predložilo je da porez na ugljen u 2012. godini iznosi 10 yuana po toni, odnosno 50 yuana po toni u 2050. godini. Još nije točno određeno kada će nove mjere biti implementirane.

Kina je jedna od zemalja s najviše emisija stakleničkih plinova, stoga je postavila ciljeve za njihovo smanjenje, a vlada je izglasala smanjenje količine emisije CO2 po proizvedenoj jedinici za 40 do 45% do 2020. godine u odnosu na razine u 2005. godini.

 

Izvor: http://thinkgeoenergy.com/

Tags:     Kina      porezi      CO2      emisije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?