Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Indija najavila svoj prvi solarni grad kojim žele zaštititi Taj Mahal E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 09 Ožujak 2013 00:41

Indijski grad Agra, nekadašnja prijestolnica Indijskog podkontinenta i dom Taj Mahala bi trebao postati prvi solarni grad u toj državi.

Indijsko Ministarstvo nove i obnovljive energije je za početak odobrilo plan izgradnje 2.000 kWp snage u gradu, otprilike 10% trenutačne potrošnje energije koji bi trebali doći iz različitih izvora. To uključuje 1,4 milijuna galona tople vode dnevno, 6.400 solarnih uličnih svjetala, 4.600 solarnih kuhala i 20 solarnih semafora.

Ukupni budžet za stvaranje prvog Indijskog solarnog grada se procjenjuje na 100 milijuna dolara od čega bi 70% troška trebao snositi privatni sektor, a 27% vlada. Ovo uključuje instalaciju tehnologija za obnovljive izvore energije i ulaganja u energetsku efikasnost. Preko 30% planiranih ušteda energije će se ostvariti putem instalacije grijanja potrošne tople vode u domovima, dok će se dodatnih 35% ostvariti primjenom energetske efikasnosti.

Plan bi se trebao provoditi kroz 5 godina, a uključuje izgradnju 500 MW postrojenja u regiji Uttar Pradesh gdje se nalazi Agra. Grad na jugu Indije Anantapur u regiji Andhra Pradesh isto kreće u iskorištavanje sunčeve energije, te kani postaviti solarnu uličnu rasvjetu i sustave za pumpanje vode koji koriste solarnu energiju. Cijeli opsežni plan za pretvaranje Agre u energetski neovisni grad se ne provodi zbog želje za uštedom novaca ili željom da se razvijaju „zeleno“, nego zbog želje da se spasi Taj Mahal. U toj zoni postoji vrlo velika zagađenost, koja uz sve dosadašnje pokušaje vlade nije uspješno rješena, i za koju se procijenjuje da je prijetnja Taj Mahalu i njegovom turističkom potencijalu.

Izvor: http://cleantechnica.com

Tags:     taj mahal      indija      gra      solarni susta      ulična rasvjeta      kuhala      semafori
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?