Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Da li se PFFC tehnologija može iskoristiti u CSP-u? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 13 Ožujak 2013 19:05

Istraživači Sveučilišta King Saud (KSU) u Saudijskoj Arabiji su razvili i sagradili inovativni jefitniji sustav koncentriranih solarnih kolektora koji se trenutačno koristi na kampusu KSU-a u Riyadhu prije komercijalizacije.

KSU-ovu tehnologiju je već sada podržala DESERTEC fondacija. Point Focus Fresnel Collector (PFFC)  tehnologija koncentrira zrake sunca korištenjem ravnih kvadratnih zrcala koji se stavljaju na rotirajuću površinu. Ova površina i specifičan način gradnje svakog reda zrcala omogućuje praćenje gibanja sunca i koncentriranje topline na istu točku tokom cijelog dana.

Profesor Hany Al-Ansary sa KSU-a je objasnio da im je cilj bio razviti solarni toplinski energetski sustav koji je troškovno efikasan i koji bi se u potpunosti radio u regiji. Za sada su i više nego zadovoljni postignutim.

Prednosti ove tehnologije nad postojećim tehnologijama koje se koriste u CSP-u su:

  1. Visoka efikasnost pretvorbe – prvi testovi su pokazali efikasnost konverzije od 70-75% pri temperaturama od oko 400 stupnjeva celzijusa, čime je PFFC-ova konverzija usporediva sa paraboličnim kolektorima
  2. Lokalna komponenta u proizvodnji – komponente korištene u KSU-ovom testnom postrojenje su proizvedene u Saudijskoj Arabiji prema specifikaciji istraživača. Sve komponente PFFC-a se mogu proizvesti lokalno. Time bi ova tehnologija mogla pomoći državnoj ekonomiji zbog toga što bi većina dijelova, ako ne i svi mogli biti napravljeni unutar države.
  3. Modularnost za instalaciju i održavanje – PFFC-ov dizajn je sam po sebi modularana. Zbog toga se može koristiti i u malim i u većim sustavima, te i na krovu što znači efikasnije korištenje površine zemlje.
  4. Efikasno korištenja zemlje – zrcala od kojih je napravljen PFFC se nalaze blizu jedna drugima, te fokusiraju sunčevu svjetlost na središnji horizontalan cilj, čime je kolektor efikasniji nego postojeće CSP tehnologije.

 

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     csp      koncentrirani solarni fotonapon      saudijska arabija      tehnologija      zrcala
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?