Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Portugal u prvom kvartalu proizvodio 70% električne energije iz obnovljivih izvora E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 09 Travanj 2013 16:30

Udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji električne energije je u prvom kvartalu ove godine u Portugalu oborio sve rekorde zbog jakih vjetrova i mnogo kiše zbog koje su hidroelektrane ostvarile rekordni udio. S druge strane u Španjolskoj su osnovne elektrane proizvodile 20% manje električne energije u istom razdoblju.

Portugalski regulator elektroenergetske mreže REN je prošli tjedan objavio da su obnovljivi izvori energije, uključujući hidroelektrane pokrili 70% potrošnje energije u prva tri mjeseca ove godine. Nakon duge suše u Portugalu je počelo padati puno kiše čime je proizvodnja iz hidroelektrana skočila za čak 312%, te time pokrila 37% potražnje. Isto tako je bilo i puno vjetra u prvom kvartalu tako da su vjetroelektrane pokrile 27% potreba. U kontrastu s tim je fotonaponski sektor u toj državi skoro stao sa instaliranom snagom od 275 MW.

Većina ove povećane proizvodnje je došla nauštrb elektrana na plin čija se proizovdnja u istom razdoblju smanjila za 44%, a termoelektrane na ugljen su pale za 29%. Portugal je bio i neto izvoznik električne energije sa viškom od 6%.

U Španjolskoj se pojavio sličan efekt, te su vjetroelektrane proizvele 60% više u ožujku i pokrile su skoro 28% potreba za električnom energijom. U ožujku su obnovljivi pokrili 51% potreba za električnom energijom. U cijelom prvom kvartalu je vjetar pokrio 28% potreba, solar (fotonapon i CSP) 4,4%, a hidroelektrane 15% potreba za električnom energijom. Potrošnja električne energije u Španjolskoj je pak u padu, te je u odnosu na prošlu godinu u prvom kvartalu potrošeno 4,6% manje električne energije. Kombinacijom pada potražnje i proizvodnjom iz obnovljivih je smanjena potražnja za električnom energijom iz termoelektrana za 20%.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     portugal      obnovljivi izvori energije      kvartal      hidroelektrane      vjetroelektrane      španjolska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?