Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Objavljeni najveći isporučitelji solarnih fotonaponskih modula 2012. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 06 Svibanj 2013 21:15

Prema rezultatima istraživanja razmak između isporuke i potražnje za fotonaponskim modula je pala tokom 2012., ali višak modula će i dalje utjecati na industriju tokom idućih par godina.

Prema procjeni analitičke kuće SPV Market Research ukupni proizvodni kapacitet fotonaponskih modula je prošle godine bio oko 36 GW, što je mali porast u odnosu na 35 GW godinu ranije. Stvarna proizvodnja je bila oko 29 GW, a isporuka je skočila za nekih desetak posto na oko 26 GW. S druge strane druga analitička kuća GTM Research je procijenila proizvodnju solarnih modula na  nekih 36 GW, što je malo manje nego pretprošle godine, a obje analize se slažu da je došlo do priličnog pada u odnosu na prijašnje godine.

Yingli je vodeći u isporukama modula prema obje studije, i to sa 2,4-2,5 GW u 2012. godini. Druge tvrtke u top 10 nisu na istim mjestima u studijama, ali se po isporukama nalaze na 1-2 GW, a između ostalih radi se o First Solaru, Suntechu, Trini, Canadian Solaru, JA Solaru i Sharpu. Ukupno gledano prvih 10 dobavljača je smanjilo svoje kapacitete za 12%, ali je zato povećalo iskoristivost kapaciteta na nekih 80ak posto. Dominantnost Kineskih, a i Azijskih tvrtki se nastavila pošto one čine više od 80% svih isporučenih solarnih modula prošle godine.

Ako se pak gledaju prihodi i profiti, tu su rezultati kod top 12 proizvođača puno lošiji. Top 12 proizvođača je imalo prihode od oko 12,3 milijardi dolara uz ukupne gubitke od skoro 3 milijarde dolara pri čemu nijedna tvrtka nema neto profit, a samo trećina ima bruto profit. Osim toga uočen je daljnji pad tržišta fotonapona sa tankim-filmom u odnosu na silicijski fotonapon. Njegov udio je pao sa 14% na 11%.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     fotonaponski moduli      isporučivači      yingli      first solar      top 10      studije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?