Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Japanski kućanski sektor fotonapona i spremanja energije buja E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 17 Svibanj 2013 06:18

U prošlosti su se fotonaponski sustavi sa spremanjem energije putem baterija smatrali korisnim samo za sustave koji nisu spojeni na elektroenergetsku mrežu. Baterije tada služe za spremanje energije iz fotonaponskog sustava kako bi se ista mogla koristiti nakon što zađe Sunce. Ali u Japanu baterijski sustavi postaju atraktivni i za spremanje električne energije „iz mreže“ kako bi se smanjili računi za električnu energiju.

Nakon nuklearne nesreće u Fukushimi i tsunamija prije dvije godine Japan je postao vrlo svjestan sigurnosti i konstantnosti isporuke električne energije. Kombinacija fotonaponskog sustava i spremanje preko baterije daje potrošačima priliku da proizvode, spremaju i opsrkbljuju se električnom energijom tokom cijelog dana, čak i u slučaju nestanka struje s mreže. Dodatno sustavi mogu imati ekonomsku pomoć, tj smanjiti cijenu električne energije tokom normalnih dana.

Elektroprivrede u Japanu nude cijene po principu Time-of Use (TOU – vremenu uporabe). Način na koji kućanstva mogu smanjiti svoj račun za električnu energiju ćemo ilustrirati koristeći ToU cijene TEPCO-a (Tokyo Electric Power Company) za kućanstva sa fotonaponskim sustavom.

Kupovina električna energije s mreže i spremanje iste kada je struja jeftinija (23:00-07:00) po cijeni od 0,12 dolara po kWh. Prodavanje električne energije preko feed-in-tarife po cijeni 0,38 dolara po kWh. Korištenje fotonaponske električne energije tokom dana, a ako je nema plaćati je po 0,31 dolara po kWh (10:00-17:00), a koristiti spremljenu energiju između 07:00 i 10:00 odnoso 17:00 i 23:00, ili ako je nema ju plaćati 0,25 dolara po kWh.

Slika 1: Cijene električne energije u TEPCO-u i feed-in-tarifa

Sa spremanjem preko baterija, kućanstva sa fotonaponskim sustavima mogu kupovati električnu energiju po najnižoj cijeni a prodavati po najvišoj. Svi vodeći proizvođači fotonaponskih sustava u Japanu (Panasonic, Kyocera i Sharp) sada nude litij-ionske baterije sa fotonaponskim sustavima. Njihov cilj je preći sa samostalnih fotonaponskih sustava u područje sustava kod kojih se može vršiti upravljanje energijom u kućanstvima (HEMS3 – Home Energy Management System).

Kyocera je početkom prošle godine počela prodavati takve sustave sa ciljem prodaje 10.000 istih do ožujka ove godine. Panasonic isto nudi takve sustave koji se mogu spojiti na Sanyov (sada Panasonicov) HIT fotonaponski sustav. Njihova baterija ima kapacitet od 4,65 kWh. Kyocera je pak u travnju ove godine ponudila najveći takav sustav sa kapacitetom od 14,4 kWh. Takav sustav tokom 24 sata može opskrbljivati hladnjak, TV, kompjutere, svjetla i punjače za mobitele. Kyocera zajedno sa tvrtkom Rakuten Inc sada nudi fotonaponske sustave sa baterijom koji su dosta jeftiniji nego prije.

Ipak, sami sustavi za spremanje eenrgije su još prilično skupi tako da je tvrtka One Energy Corp krenula posao iznajmljivanja istih (za 31 do 52 dolara po sustavu), a nude litijske baterije čija se tehnologija koristi u automobilima Nissan Leaf. Osim baterija One Energy nudi mogućnost da se iznajmi krov za fotonaponski sustav po  mjesečnoj cijeni od 25 dolara. Zasada to nude samo u TEPCO regiji, ali planiraju širenje po cijelom Japanu. Same baterije isporučuje tvrtka NEC koja je krenula u masivnu proizvodnju. Oni očekuju daljnje povećanje korisnika baterijskih sustava kada padne cijena feed-in-tarife u Japanu, jer će se onda ovakav sustav još više isplatiti. Vlada daje i poticaj za troškove baterijskih litij-ionskih sustava u iznosu do jedne trećine troškova ili iznosa od 10.823 dolara.

U Japan stiže ljeto kada neke državne elektroprivrede dodatno dižu cijene električne energije, te traže od korisnika da promijene način potrošnje električne energije u doba kada je manja potrošnja, kako bi se kontrolirali troškovi fosilnih goriva. Sa fotonaponskim + baterijskim sustavima kućanstva mogu kontrolirati te troškove.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     spremanje energije      fotonapon      japan      baterije      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?