Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kuća koja upotrebljava energiju algi E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 22 Svibanj 2013 14:02

Na CIB konferenciji, kojoj te tema bila Pametna i održiva gradnja, studenti Sveučilišta Cambridge osvojili su prvu nagradu za projekt AlgaeHouse concept, dizajn kuće koja ne stvara nikakve emisije i napaja se iz energije algi.

Riječ je o moderno dizajniranoj kući sa velikom staklenom stijenom postavljenom pod kutem, koja sadrži niz cijevi u kojima se nalaze alge genetički modificirane za maksimalnu fotosintetičku učinkovitost – u nedostatku sumpora alge proizvode vodik, koji se upotrebljava kako bi gorive ćelije proizvodile električnu energiju.

Ključni čimbenik koji algama omogućava proizvodnju vodika je održavanje stalne temperature, što su studenti riješili na način da su postavili bazen s vodom koja, pod različitim kutevima, reflektira svjetlost prema staklenoj stijeni, ovisno o dobu godine. Tijekom ljetnih mjeseci, kada je Sunce visoko, veća količina svjetlosti prolazi ispod površine vode u kojoj se infracrveno zračenje apsorbira, filtrirajući određenu količinu svjetlosti koja dopire do algi. U zimskim mjesecima, kada je Sunce nisko, alge direktno upijaju toplinu i zračenje Sunca.

Koncept AlgaeHouse

Međutim, alge nisu u mogućnosti proizvoditi vodik kroz duže periode, stoga je tim iskoristio prednosti drugih nusprodukata sustava kako bi optimirao proizvodnju energije. Molekule koje pohranjuju energiju, lipidi, izvlače se iz „suhih“ ili neproduktivnih algi, provode kroz katalitički reaktor, te dalje upotrebljavaju kao izvor vodika. Sav ostatak biomase algi, koji bi se inače smataro otpadom, moguće je provesti kroz anaerobni prerađivač za pretvorbu u bioplin i upotrebljavati za zagrijavanje vode.

Sustav upotrebljava i drugi kućni otpad za proizvodnju energije – otpadna voda i CO2 nastao grijanjem sintetiziraju se u hranjive tvari za daljnji rast algi. Rezultat svega navedenog je biološki sustav koji može proizvesti 4.100 kWh godišnje, što je dovoljno energije za napajanje kućanstva, i svih modernih kućanskih uređaja u kojem žive dvije osobe. Odnosno, drugačije gledano, to je dovoljno energije za vožnju BMW Mini E od Londona do Pekinga i natrag – dva puta.

 

Izvor: http://www.wired.co.uk

Tags:     alge      biomasa      zagrijavanje kućanstva      nove tehnologije      emisije      iskorištavanje otpada
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?