Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Češka ukida poticaje za solar i bioplin E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 04 Lipanj 2013 20:37

Jiri Chvojk iz Ureda za regulaciju energijom (ERU) Republike Češke je objavio da fotonaponske elektrane i bioplinske stanice koje uđu u pogon 2014. godine neće imati pravo na poticaje.

ERU je ovaj plan najavio još prošle godine u travnju, a sada ga je definitivno potvrdio. To dovodi u opasnost projekte solarnih elektrana na krovovima i bioplinske stanice koje moraju biti spojene na mrežu do kraja ove godine ako žele dobiti poticaje. Trenutačno čak 133 bioplinske stanice nisu spojene na mrežu, a nakon ukidanja poticaja se ne očekuje gradnja novih. Kod solarnih elektrana na krovovima se isto očekuje pad gradnje nakon što se ukinu poticaji, ali bi tržište ipak trebalo opstati zato što su fotonaponske elektrane u Češkoj sada isplative i bez poticaja ako se koriste za vlastitu potrošnju.

Glavni razlog za ukidanje poticaja je proizvodnja veća od planirane, odnosno činjenica da su obje vrste elektrana već prije dvije godine nadmašile planove proizvodnje za ovu godinu. Solarne elektrane su 2011. proizvele 2.182 GWh električne energije, a ove godine se planiralo 2.167 GWh. Isto tako su bioplinske stanice proizvele 933 GWh 2011., a ovogodišnji plan je bio 917 GWh.

Izvor: http://praguemonitor.com

Tags:     češka      poticaji      solar      bioplin
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?