Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Deset svjetskih država osnovalo Klub za obnovljive izvore energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 04 Lipanj 2013 20:39

Na poziv Njemačkog ministra okoliša Petera Altmaiera, visoki predstavnici 10 država su se okupili u Berlinu kako bi osnovali „Klub za obnovljive izvore energije“ prvog lipnja ove godine.

Njihov zajednički cilj je povećati korištenje obnovljivih izvora energije na planeti. Zemlje osnivači ovog udruženja za promoviranje obnovljivih izvora energije su Kina, Danska, Francuska, Njemačka, Indija, Maroko, Južnoafrička Republika, Tonga (predstavnik malih i srednje velikih otočnih država), Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanije i direktor IRENA-e (Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije).

Cilj ovog kluba je pomoći i nadopuniti IRENA-u, a prema riječima Ministra Altmaiera sam Klub je politička incijativa zemalja koje su ujedinjene u važnom cilju i to svejtskoj transformaciji energetskog sustava. Zemlje članica Kluba su se dogovorile da će zajednički stavljati obnovljive izvore energije u programe razvoja u budućnosti. Na idućoj UN-ovoj klimatskoj konferenciji, Klub će zajednički predstaviti prednosti obnovljivih izvora energije, te dati zamah u promociji projekata koji će promovirati takav energetski sustav.

Iako formalno osnivanje ovog Kluba nije došlo sa obvezujućim ciljevima i zajedničkim projektima, ono ipak daje jaku poruku i to ponajviše u činjenici da 10 potpuno različitih zemalja tvrdi da se svijet mora gibati prema obnovljivoj budućnosti. Isto tako su impresivni zajednički podaci tih 10 zemalja, a koji su slijedeći:

  • imaju 2,9 milijardi stanovnika odnosno 40% svjetskog stanovništva
  • imaju 19 bilijuna dolara proračuna što je otprilike 27% svjetske ekonomije
  • članovi Kluba predstavljaju 40% investicija u obnovljive izvore energije prošle godine
  • Klub uključuje zemlje koje su predvodnici u tehnologiji, inovativnosti, industriji i korištenju obnovljivih izvora energije te imaju efikasne političke okvire, a osim toga se u njemu nalaze i zemlje koje će imati najviše koristi od brzog razvoja obnovljivih izvora energije

 

Iako postoji mogućnost da je osnivanje ovog kluba samo simbolični politički čin, isto tako je realno da je ovo začetak važne međunarodne institucije koja će imat važan glas u rješavanju mnogih svjetskih problema, te da će pomoći u rješavanju mnogih političkih barijera koje usporavaju razvoj danas. Možda je dobra indicija za drugu mogućnost činjenica da je formalnom osnivanju Kluba prethodio veći broj bilateralnih ugovora, sporazuma o suradnji i zajedničkih projekata za razvoj.

Izvor: http://cleantechnica.com

Tags:     deset      država      obnovljivi klub      njemačka      kina      francuska      velika britanija      danska      indija      irena
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?