Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Europska Unija uvodi carinu na fotonaponske panele iz Kine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 05 Lipanj 2013 21:16

Europska Komisija je odlučila uvesti carinu za solarne ćelije i panele iz Kine. Incijalno će ona iznositi 11,8%, a konačni iznos će se znati nakon što završe pregovori s Kinom.

Ako ne dođe do nekog dogovora iznos carine će narasti na 47% u kolovozu. Komisija tvrdi da je ovo rezultat temeljite studije i dijaloga sa tržišnim igračima. Iznos carine se očekivao na 37 do 67 %, ali je umjesto toga Komisija odlučila uvesti inkrementalnu carinu koja počinje sa 11,8%. Ovaj iznos vrijedi do šestog kolovoza za sve fotonaponske tvrtke koje nisu „surađivale“ sa istraživanjem Komisije. Nakon toga datuma bi iznos carine trebao skočiti na 47,6%.

Komisija je objavila da kani i dalje pregovarati sa Kineskim izvoznicima i Kineskom vladom kako bi postigli neki dogovor u skladu sa EU zakonom o trgovini. Ako se dogovor postigne postoji mogućnost da se i ova „preliminarna“ carina ukine. Efektivno gledajući izgleda kao da EU pokušava izbjeći trgovinski rat sa Kinom koja je najavila mogućnost carine za neke proizvode iz EU.

Zanimljivo je da je većina članica EU protiv ove odluke Komisije, i to njih čak 18 od 27. Nažalost, njihovo protivljenje nije obvezujuće.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     europska komisija      carina      solarne ćelije      paneli      kina      europska unija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?