Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Povećanje od 24% za nezavisne projekte u Ujedinjenom Kraljevstvu E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 01 Srpanj 2013 14:05

Broj nezavisnih projekata obnovljivih izvora energije u Ujedinjenom Kraljevstvu se povećao za 24% u odnosu na kapacitete s kraja 2011. godine. Energija vjetra na kopnu i sunčeva energija od tog su udjela činili 44%.

Obnovljivi.comPrema izvješću naziva „SmartestEnergy's Energy Entrepreneurs Report 2013“, u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno postoji 4.719 MW nezavisnih elektrana na obnovljive izvore energije, što je oko 12% ukupne instalirane snage u toj zemlji. Energija vjetra na kopnu nastavila je svoj dominantan rast na nezavisnom tržištu, pa je tijekom 2012. godine postavljeno 172 MW novih vjetroelektrana. Kroz 458 projekata energija vjetra na kopnu u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno ima oko 1,9 GW instalirane snage. Većina nezavisnih projekata u vlasništvu je poljoprivrednih tvrtki (41%), a slijede ih developeri obnovljivih izvora energije (30.5%), kompanije s lokacijskim shemama (12%) i lokalne zajednice (6%).

Izvješće otkriva kako je sunčeva energija bila vodeća po pitanju broja projekata, pa je tako kroz čak 528 projekata postavljeno 322 MW instalirane snage, od kojih je više od polovine (58%) u vlasništvu developera obnovljivih izvora energije. U SmartestEnergy ističu kako podaci pokazuju da je tehnologija sunčeve energije najpopularnija tehnologija, te trenutno ima još 200 projekata koji su u fazi razvoja. Drugi po redu najveći doprinosioc prema instaliranoj snazi je plin, koji kroz 449 projekata ima više od 1 GW snage.

Kontinuirano ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije rezultat je povećanja cijene energije, stoji u izvješću. Broj projekata na poljoprivrednim zemljištima koji su veći od 50 kW prošle je godine  porastao za 74%, pa tako poljoprivredne tvrtke proizvode više od 22 milijuna funti električne energije godišnje.

 

Izvor: http://renews.biz/

Tags:     UK      Ujedinjeno Kraljevstvo      razvoj      izvješće      sunčeva energije      energija vjetra
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?