Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Europa glasala za spas ETS-a E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 04 Srpanj 2013 19:15

Europski Parlament je jučer glasao za implementaciju kratkoročnog rješenja za višak emisija CO2 na tržištu Europe, a koji je stvarao probleme za ETS (europsko tržište trgovanja ugljičnim dioksidom).

Prijedlog Europske Komisije kojim se kratkoročno zadržava 900 milijuna dopuštenja za emisijom CO2 koja bi trebala doći na tržište od 2013. do 2015. je prihvaćen u omjeru 344-311. Ovaj pozitivni rezultat nije bio očekivan s obzirom da je prvi prijedlog u travnju odbijen. Analitičari su vrlo zadovoljni ovim razvojom događaja.

Ipak, ovo ne znači da će dugoročno biti postignut uspjeh. Zakonski prijedlog promjene cijelog ETS-a se očekuje krajem godine, te će uvelike ovisiti o stavu neodlučnih zemalja članica kao što je Njemačka. Trenutačna cijena je oko 4 eura po toni emisija, a originalno je trebala biti 20-30 eura po toni. Procjenjuje se da je na tržištu dvije milijarde dopuštenja viška, što znači da su dugoročna rješenja potrebna. Cijena po toni se procjenjuje da neće narasti na više od 6,50 eura u trećoj fazi razvoja tržišta (2013.-2020.)

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     europski parlament      emisija      trgovanje ugljikom      ets
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?