Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

NASA-in novi Explorer zadovoljio ispitivanja na Greenland-u E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 10 Srpanj 2013 20:02

NASA-ino novo autonomno polarno vozilo, GROVER, koje se napaja sunčevom energijom, zadovoljilo je početna ispitivanja na Greenland-u, gdje je bilo podvrgnuto ispitivanjima na najteže uvjete na Zemlji.

GROVERVozilo GROVER, što je kratica za Greenland Rover i za Goddard Remotely Operated Vehicle for Exploration and Research, uspjelo se suočiti s vjetrovima jačine 48 km/h (30 mph) i temperaturama od 5,56 °C (22 F) ispod ništice.

Vozilo su dizajnirali studentski timovi koji su pohađali inženjerski kamp u Goddard-u u ljeti 2010. i 2011. godine, a nadaju se da će biti upotrebljavan za planetarna istraživanja. Vozilo je izrađeno kako bi moglo prevoziti radar koji ima mogućnost analiziranja slojeva snjega i leda.

Prošlog je mjeseca GROVER ispitivan na ledenom pokrovu Greenland-a, a prije toga prošlo je ispitivanja na plaži Maryland-a i snježnim nanosima u Idaho-u. Jedan od ciljeva ispitivanja bio je dokazati da je vozilo sposobno zaprimiti i izvršiti upute slane preko satelitske iridijske veze. Prema riječima tima, vozilo je u tim ispitivanjima zadovoljilo sva očekivanja.

Tijekom pet tjedana ispitivanja GROVER je uspješno prikupio i pohranio podatke sa područja veličine 29 km (18 milja), te je u realnom vremenu odašiljao podatke o radu svojih sustava. Ugrađene solarne baterije omogućavale su mu rad od 12 sati prije potrebnog punjenja.

Unatoč svim pozitivnim rezultatima, klimatski uvijeti na Greenland-u ipak su utjecali na sustave, pa je s vremenom punjenje baterija i pokretanje sustava, računala i instrumentacije zahtjevalo više vremena.

 

Izvor: http://inhabitat.com/

Tags:     NASA      GROVER      sunčeva energija      vozilo
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?