Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Šefica Odjela za klimu EU pozvala banke na obustavu potpore fosilnim gorivima E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 12 Srpanj 2013 10:48

Europska kancelarka za klimatske promjene, Connie Hedegaard, pozvala je banke za razvoj da obustave poticaje za fosilna goriva.

Prema pisanjima Euractiv-a, kancelarka Hedegaard želi da banke, koje zajedno godišnje izdvoje 130 milijardi eura poticaja, u svojim slijedećim izvještajima obustave poticaje za fosilna goriva. Vodeću ulogu u ovoj namjeri posebno želi vidjeti od tri ključne međunarodne financijske institucije: Europske investicijske banke (EIB), Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetske banke; od njih očekuje da zajedno sa svojim EU i OECD partnerima odrade vodeću ulogu u uklanjanju javne potpore fosilnim gorivima. Iako sve tri navedene banke imaju politiku poticanja obnovljviih izvora energije i energetske učinkovitosti, u praksi projekti fosilnih goriva, prateće elektrane i infrastruktura i dalje imaju veliku prednost.

Energetska ulaganja EBRD-a u HrvatskuČelnici EIB-a tvrde kako je, u razdoblju između 2007. i 2010. godine, njihova banka uložila 19,2 milijrardi dolara u projekte fosilnih goriva, te 18,2 milijardi dolara u projekte obnovljivih izvora. Prema najnovijem izvješću izdanom od strane South East Europe Change Network (SEECN), u razdoblju između 2006. i 2012. godine od ukupnog iznosa od 2,15 milijardi dolara uloženih od strane banaka za razvoj energetske infrastrukture na zapadnom Balkanu, 32 puta više sredstava uloženo je u fosilna goriva u odnosu na obnovljive izvore energije, ne računajući hidroenergiju. Fosilna goriva dobila su 36% svih bankarskih zajmova u regiji, te gotovo polovinu zajmova od najveće regionalne banke, EBRD-a; uz to, gotovo polovina EBRD-ovih godišnjih zajmova za eneregtiku, vrijednosti 8,59 milijardi dolara odlazi za fosilna goriva, zaključuje se u izvješću.

Multilateralni vođe mogli bi voditi pozitivnim primjerom ograničavajući uvjete javnog financiranja za ugljen i fosilna goriva, te tražeći veću transparentnost izvještaja o emisijama, zaključila je Hedegaard u svom predgovoru izvješću o politici zajmova banaka na zapadnom Balkanu, koje je obuhvatilo Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

 

Izvor: http://www.powerengineeringint.com/

Tags:     fosilna goriva      poticaji      potpore      zajmovi      EBRD      EIB      Svjetska banka
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?