Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Zambia planira ulaganja u geotermalnu energiju kako bi nadoknadila nedostatke energije E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 29 Kolovoz 2013 12:47

Kompanija Kalahari GeoEnergy Ltd. planira ulaganja u geotermalnu energiju u Zambiji kako bi pomogla smanjiti nedostatke energije koji u toj državi postoje.

Obnovljivi.comPrva bušotina koju Kalahari istražuje mogla bi imati kapacitet 1.000 MW, što je oko polovine postojećih kapaciteta u južnoj Africi. Riječ je o sedimentacijskom rezerovaru koji obično imaju kapacitet od 100 do 1.000 MW. Istraživanja na ovoj bušotini započela su početkom kolovoza, a objava detaljnih analiza očekuje se do kraja prosinca, ističu iz kompanije Kalahari.

Zambija trenutno ima nedostatka električne energije od oko 180 MW, zbog čega su ispadanja elektroenergetske mreže vrlo učestala, dok potražnja za energijom konstantno bilježi rast. Distributer energije u vlasništvu države, komapnija Zesco Ltd., planira uložiti oko 5 milijardi dolara kako bi povećala proizvodne kapacitete, dok istovremeno kompanija Nava Bharat Singapore Pte Ltd. ulaže 750 milijuna dolara u izgradnju nove elektrane na ugljen. Država trenutno ima proizvodne kapacitete ukupne snage oko 2.000 MW, od kojih najveći dio čine hidroelektrane kao što je Kariba North koja se nalazi na brani na granici sa državom Zimbabwe.

Ovisno o razultatima istraživanja ove bušotine, kompanija Kalahari mogla bi nastaviti sa daljnjim ispitivanjima dubljih bušotina u svibnju slijedeće godine. Pozitivni rezultati također će rezultirati izgradnjom geotermalne elektrane snage 1 MW, što je inače dovoljno za opskrbu energijom oko 500 do 1.000 kućanstava u razvijenom svijetu.

Dosadašnja istraživanja ove kompanije financirana su od strane dioničara, koji će nastaviti daljnja ulaganja nakon izrade preliminarnih bušotina, a u budućnosti se očekuju i određena dodatna javna ulaganja.

 

Izvor: http://www.renewableenergyworld.com/

Tags:     Zambija      Afrika      geotermalna energija      ulaganja      nedostatak energije      razvoj
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?