Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Izgradnja prve elektrane koja će proizvoditi biogorivo za plovila E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 13 Rujan 2013 13:15

Danska luka Frederikshavn, Sveučilište Aalborg i specijalist za energetiku Steeper Energy, sklopili su partnerski odnos kako bi izgradili prvu elektranu u svijetu koja će proizvoditi biogorivo namjenjeno za plovila. Elektrana bi trebala proizvoditi gorivo u potpunosti oslobođeno sumpora koje će biti namjenjeno za nekoliko tisuća plovila, koliko ih godišnje prolazi kroz tu luku.

Obnovljivi.comPrema trenutnim istraživanjima koja provodi Sveučilište Aalborg, te projektima koje u Kanadi provodi Steeper Energy, tehnički izazovi i rizik izgradnje elektrane u Frederikshavn-u biti će značajno smanjeni, što pojednostavljuje izgradnju velike komercijalne elektrane ovog tipa u Danskoj, izjavio je Lasse Rosendahl, profesor na Sveučilištu Aalborg, Odjel za tehnologiju energetike.

Osim toga, od 1. siječnja 2015. godine na snagu stupa novi zakon prema kojem u gorivu za plovila, u području SOx Emission Control Areas (SECA), neće smjeti biti sadržan sumpor. Upravo to prisiliti će operatore flota u regijama kao što su Sjeverno i Baltičko more da na plovila postave opremu za pročišćavanje goriva ili da se odluče na prelazak na goriva bez udjela sumpora.

Prema riječima glavnog izvršnog direktora luke, Mikkela Seedorfa Sørensena, luka bi mogla opskrbljivati plovila sa najmanje 900.000 tona goriva godišnje, a novo gorivo bi bilo takvo da se može pomiješati sa gorivima koja se već nalaze u spremnicima plovila. Sama veličina elektrane u početnoj je fazi projekta određena tako da proizvodi oko 50.000-100.000 tona goriva godišnje, te će pokriti samo dio potencijalnog tržišta. Kako bi se takva količina goriva mogla proizvesti, iz Rusije, Baltičkih zemalja, Švedske, Finske i Kanade će se uvoziti oko 2-3 puta veća količina drva, koja će se prevoziti u luku brodovima koji će upotrebljavati biogorivo proizvedeno u luci.

U dugoročnim planovima je i daljnji razvoj elektrane kako bi mogla upotrebljavati ostatke lokalnih poljoprivrednika, prvenstveno se to odnosi na ostatke usjeva, sijeno i stočno gnojivo. Prva faza ispitivanja upotrebe ovakve biomase i njeno miješanje sa drvnom biomasom provesti će se na Sveučilištu, nakon čega slijedi faza implementacije u elektrani.

Projekt je trenutno u početnoj fazi izrade studije isplativosti i poslovnog modela, dok se u slijedećoj fazi očekuje pronalazak investitora i partnera. Dugoročno gledano elektrana će biti u mogućnosti značajno doprinijeti razvoju i upotrebi održivih goriva u transportnom sektoru na svjetskoj razini, zaključio je profesor Rosendahl.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     biomasa      gorivo za plovila      gorivo bez sumpora      SECA      Danska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?