Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Europa će testirati Norveški elektroenergetski sustav za pružanje usluga balansne električne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 01 Studeni 2010 11:58

Europa će se morati osloniti na Norveške akumulacije u hidroelektranama za proizvodnju električne energije u danima kada će u Europi puhati slabi vjetar, odnosno kada ga uopće neće biti. Na kontinentu se koncept Norveške kao zelene baterije ulovio – ali pitanje je da li je to isplativo?

CEDREN (Centar za Oblikovanje Okoliša za Obnovljive Izvore Energije) – jedan od Norveških centara za razvoj energije koja je prihvatljiva za okoliš – razvija HydroPEAK projekt da utvrdi da li Norveška može davati balansnu energiju Europi.

Kada se proizvodnja električne energije bazira na obnovljivima izvorima kao što su Sunce i vjetar, energija koja dolazi u mrežu može jako varirati iz sata u sat, tokom dana i noći. Potrošači naravno hoće konstantnu opskrbu električnom energijom, pa se mora naći način da se proizvodnja u trenucima slabe proizvodnje iz Sunca i vjetra zamijeni nečim drugim (a da po mogućnosti to nije električna energija iz fosilnih goriva). Ta nejednakost postaje sve veći problem za energetske kompanije, a Norveška je u toj priči jedinstvena jer skoro svu električnu energiju proizvodi iz akumulacijskih hidroelektrana čija se proizvodnja može lagano kontrolirati puštanjem više ili manje vode kroz turbine. Zbog toga što Norveška ima najveće resurse hidroenergije, mnoge energetske kompanije žele koristiti Norveške akumulacije za balansiranje električne energije. Hrvatska također ima velike hidropotencijale koji bi se dobrim dijelom mogli koristiti za balansiranje energije iz vjetroelektrana i solarnih elektrana, pogotovo jer je u planu gradnja još nekih hidroelektrana u Hrvatskoj. Možda bi Hrvatska trebala razmisliti o upotrijebi takvih elektrana na drugačiji način za pružanje što više potpore sustavu u kojem značajnu ulogu u proizvodnji imaju vjetroelektrane i solarne elektrane?

Po zadnjim izvještajima u Njemačkoj se procjenjuje da će im do 2050. trebati čak 60 GW balansirajuće električne energije, i ti izvještaji identificiraju Norvešku kao zemlju koja bi mogla pružiti taj balans. Norveški istraživači su procijenili da bi Norveška do 2030. mogla proizvoditi 20 GW balansne energije, a ukupna snaga Norveškog elektroenergetskog sustava sada je 29 GW.

Glavni izazov u cijeloj priči nije količina balansne energije koja će biti potrebna, nego promjene u mreži koje će biti potrebno napraviti zbog više instaliranog vjetra i promjena u akumulacijama kada se ubrzano mijenjaju nivoi vode u istima.Index članka
Europa će testirati Norveški elektroenergetski sustav za pružanje usluga balansne električne energije
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?