Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Svjetske godišnje investicije u čistu energiju padaju drugu godinu zaredom E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 14 Listopad 2013 12:19

Prema Bloombergu investicije u čistu energiju su pale 14% u trećem kvartalu u odnosu na kvartal ranije zbog lošeg stanja u Europi, te jeftinijih investicija u plin u SAD-u.

U trećem kvartalu je potrošeno 45,9 milijardi dolara, te je sada skoro sigurno da će investicije u obnovljive izvore energije i energetski pametne tehnologije pasti drugu godinu zaredom, te biti manje od 281 milijarde dolara u 2012. godini. U odnosu na treći kvartal prošle godine investicije su bile 20% manje pri čemu je minus ubilježen u Europi, Kini i SAD-u, s tim da je u SAD-u pao najviše, za 41% na 5,5 milijardi dolara.

Pad u Europi se dogodio zato što su smanjeni poticaji u praktički svim državama, u SAD-u se dogodio veliki rast u investicijama za plin dok je Kina smanjila investicije u vjetar. Iako je 45,9 milijardi dolara investicija još uvijek veliki porast u odnosu na 2004., gubitak momenta od 2011. je zabrinjavajući, tvrdi Bloomberg.

Mrvicu utjehe daje činjenica da se očekuje rekordna instalacija solarnog fotonapona ove godine i to oko 36,7 GW. Kod pojedinačnih država investicije u Kini su pale na 13 milijardi sa 13,8 milijardi u drugom kvartalu, pad je zabilježen i u Japanu, Indiji, Njemačkoj i Francuskoj dok su u Brazilu skočile na 1,1 milijardu sa 950 milijuna i u Velikoj Britaniji na 2,6 milijardi sa 1,6 milijardi.

 

Izvor: http://about.newenergyfinance.com

Tags:     bloomberg      čiste investicije      obnovljivi izvori energije      kina      sad      europa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?