Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Dinamične tarife za električnu energiju postaju najjeftinije na Njemačkom tržištu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 28 Studeni 2013 18:14

Sa dolaskom adventa su opskrbljivači (ima ih ukupno 267) električnom energijom u Njemačkoj prosječno podigli cijene električne energije za 13,7%.

Razlozi za rast cijena su mnogobrojni, od skupljeg održavanja elektroenergetske mreže u nekim regijama, više naknade za proizvodnju iz obnovljviih izvora energije, do sve viših troškova izgradnje priobalnih vjetroelektrana. Stoga se čini da Njemački Energiewende (strategija prelaska na obovljive izvore energije) diže cijenu električne energije privatnim korisnicima. Ipak, sama situacija nije tako jednostavna, pošto sa sve više obnovljive energije na mreži cijena električne energije na burzi u Leipzigu pada. Niže cijene na burzi pak dižu udio troškova za električnu energiju iz obnovljivih izvora energije. Teoretski bi se to trebalo izjednačiti na računu za električnu energiju ali se to ne dešava zato što opskrbljivači električnu energiju kupuju unaprijed, te niže cijene električne energije na burzi zakašnjelo, ako uopće utječu na krajnjeg potrošača.

No pojavio se jedan mali opskrbljivač električne energije, Vivi-Power koji nudi prvu dinamičnu tarifu za električnu energiju u Njemačkoj. Ova tvrtka-kćer gradskih elektroprivreda Bad Vibing i Viernheim mjesečno računa nove cijene električne energije, te recimo po ljeti kada ima puno solarne energije na mreži i cijene na burzi padaju, se ta niža cijena puno brže prenosi na krajnje potrošače nego kod konkurencije. Tokom godine su razlike u cijeni od 2 euro centa po kWh sasvim uobičajene. Vivi-Power u svom energetskom miksu isporuke električne energije ima udio obnovljivih izvora energije od oko 30%, što je iznad Njemačkog prosjeka, ali ne puno iznad.

Vivi-Power svoje potrošače obavještava o predviđenoj cijeni električne energije tri mjeseca unaprijed, ali je ona fiksna samo za mjesec unaprijed. Potrošači se u ovom slučaju moraju baviti svojom potrošnjom električne energije svaki mjesec. Krajem svakog mjeseca mogu ubaciti svoju točnu potrošnju i platiti samo točno tu potrošnju. Plaća se samo osnovna naknada i cijena kWh, a ugovorno nisu obvezani na duže vrijeme, nego se ugovor o opskrbi može prekinuti svaki mjesec.

Nezavisne fondacije su analizirale ovu dinamičnu tarifu tokom mjeseca svibnja, te su procijenili da su troškovi transparentni i da je cijeli poslovni model korektan. Usporedbom cijena u Berlinu i Frankfurtu sa drugim ponuđačima je pokazano da je Vivi-Power najjeftiniji. Ipak, potrošači su oprezni sa prelaskom na male nove jeftine opskrbljivače, pošto su u Njemačkoj u zadnjih par godina dva takva jeftinija opskrbljivača propala. Isto tako, ako se uzme fiksna cijena električne energije od siječnja do kraja godine onda Vivi-Power uopće ne spada među najjeftinije ponuđače, nego među skuplje. Ipak, električna energija je najskuplja preko zime, i cijela poanta je da se cijena mijenja ovisno o uvjetima na tržištu.

Vivi-Power za sada nema puno potrošača, te navodno tek sada dolazi do četveroznamenkastog broja, ali njihov broj konstantno raste.

 

Izvor: http://green.wiwo.de

Tags:     električna energija      dinamične tarife      vivi-power      njemačka      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?