Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

GEOELEC izradio akcijski plan razvoja geotermalne energije u EU E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 04 Prosinac 2013 14:02

GEOELEC, IEE projekt financiran od strane EU, promovira proizvodnju električne energije iz geotermalne energije u EU određivanjem potencijala, financiranjem, određivanjem zakonodavstvenih okvira, izobrazbom, zapošljavanjem i društvenim prihvaćanjem. Projekt je započeo s radom 2010. godine, a traje do kraja ove godine.

GEOELECPrilikom izrade akcijskog plana razvoja proizvodnje električne energije iz geotermalne energije u Europskoj uniji GEOELEC je integrirao postojeće podatke iz EU-28 u novu metodologiju koja se zasniva na postojećim sustavima izvan Europe. Na taj način pridobiveni su rezultati koji pokazuju: da proizvodnja električne energije iz geotermalne energije u EU u 2013. godini iznosi 6 TWh, da će ukupan europski potencijal proizvodnje električne energije iz geotermalne energije u 2030. godini iznositi 174 TWh, te da ekonomski potencijal raste na više od 4000 TWh u 2050. godini.

Zbog rizika koji su mogući u prvim fazama razvoja projekata, za razvoj geotermalne energije potrebni su inovativni mehanizmi financiranja, te bi trebalo osnovati Europski fond za pokrivanje rizika geotermalnih projekata (EGRIF). Također, potrebno je ukloniti sve postojeće zakonodavne prepreke koje uzrokuju produljenja rokova i povećanje troškova projekata geotermalne energije.

U akcijskom planu GEOELEC predlaže i slijedeće: uspostavu Nacionalnog odbora za geotermalnu energiju kako bi se povećala svijest i stvorili bolji uvjeti za razvoj, razvoj europskog EGS programa koji bi omogućio pristupačnu cijenu električne energije i doprinijeo europskoj konkurentnosti, stvaranje mreža edukacije koje će osigurati buduću radnu snagu, te opću potporu za sektor koji je u mogućnosti stvariti više od 100.000 novih radnih mjesta do 2030. godine.

Akcijski je plan u potpunosti moguće pročitati ovdje.

 

Izvor: http://thinkgeoenergy.com/

Tags:     Geoelec      geotermalna energija      EU      akcijski plan      2020      2030      2050
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?